Къде е водачът на талибаните Хайбатула Ахундзада

Талибаните смятат, че са в състояние на джихад, затова върховният водач Хайбатула Ахундзада не се появява

Хайбатула Ахундзада
Хайбатула Ахундзада Източник: АФП

В дните, след като взеха властта в Афганистан, най-различни талибани влязоха в Кабул. Сред тях имаше закоравели командоси, въоръжени ученици от медресета и побеляващи лидери, завръщащи се от дългогодишно изгнание.

С едно важно изключение - върховният водач на групировката. Хайбатула Ахундзада - наричан също "командир на вярващите" - е начело на талибаните от 2016 г., когато изведнъж попада в светлината на прожекторите, за да ръководи движение, изпаднало в криза.

 

След като поема юздите на бунтовническото движение, духовникът е натоварен с огромното предизвикателство да обедини джихадисткото движение, което за кратко се раздели на няколко фракции по време на жестока борба за власт.

Междуособиците започнаха, след като групировката понесе няколко последователни удара - убийството на предшественика на Ахундзада и разкритието, че предводителите са скрили смъртта на основателя на талибаните молла Омар.

 

За ежедневната роля на Ахундзада не се знае много, напомня Франс прес. Публичните му прояви до голяма степен се свеждат до разпространяване на ежегодни съобщения по време на ислямски празници.

С изключение на една снимка, публикувана от талибаните, лидерът никога не се появява на обществени събития и местоположението му остава до голяма степен неизвестно.

Откакто пое контрола в Кабул в средата на август, групировката мълчи за придвижването на Ахундзада. "Ще го видите скоро, ако е рекъл Аллах", каза тази седмица пред репортери говорителят на талибаните Забиулла Муджахид в отговор на въпрос къде се намира Ахундзада.

 

За него се мълчи, но ръководители на талибански фракции открито проповядват в джамии в Кабул, срещат се с фигури от опозицията и дори водят непринудени разговори със служители на афганистанския съюз по крикет.

Талибаните по принцип държат в сянка върховните си водачи. Загадъчният основател на групировката молла Мохамед Омар беше прословут с отшелническия си начин на живот и рядко пътуваше до Кабул, когато талибаните бяха на власт през 90-те години на миналия век.

 

Омар до голяма степен оставаше извън полезрението в своя комплекс в Кандахар, дори не искаше да се среща с гостуващи делегации. Въпреки това думата му беше закон и в движението не се появи друга фигура, която да се ползва със същото уважение.

Според Лоръл Милър, ръководителка на азиатската програма на Международната кризисна група, Ахундзада "изглежда е възприел отшелнически стил, подобен" на този на Омар.

Тайнствеността може би се подхранва и от съображения за сигурност, смята Милър, давайки за пример предшественика му молла Ахтар Мансур, който беше убит при американски удар с дрон.

 

"Говорител на талибаните даде да се разбере, че лидерът им ще се появи скоро и той може би има основания да го направи, за да разсее подозренията за неговата смърт", каза Милър.

"Но също така е възможно, след като се покаже, той да се оттегли и ще упражнява властта си отдалече, както правеше молла Омар", добави тя.

Ахундзада изчезна, след като години наред се носеха слухове за неговото здраве. Според някои от тях, идващи от Пакистан и Афганистан, той се е заразил с COVID-19 или е бил убит при бомбардировка. Тези слухове нямаше как да бъдат проверени, но потайността на Ахундзада съвпадна с трудно за доскорошното бунтовническо движение време.

Има множество талибански фракции, обединяващи групировки от целия Афганистан и представляващи много различни интереси.

 

Разкритието през 2015 г., че предводителите на талибаните с години са крили смъртта на молла Омар, предизвика кратка, но кървава борба за власт, в резултат на която поне една значителна фракция се отцепи от групировката.

Балансирането между интересите на многобройните им фракции ще е критично важно за укрепване на властта на талибаните при прехода от водене на битки към управление.

Появата на вакуум във властта ще създаде риск за дестабилизация на движението, което успя да остане сплотено след десетилетия на конфликт, след загубата на десетки хиляди бойци и убийството или изпращането в американския затвор в Гуантанамо на висши техни водачи.

Според други е възможно групата просто чака, докато водените от САЩ сили окончателно напуснат Афганистан в идните дни.

"Талибаните смятат, че са в състояние на джихад" и докато все още има чужди военни на територията на Афганистан, вероятно е да продължат да крият водача си до окончателното им напускане, каза базираният в Пакистан анализатор на сигурността Имтяз Гюл.

"Затова върховният водач не се появява", допълни той.

Още от "Светът"

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Аржентина поиска да стане глобален партньор на НАТО, след като заяви, че вижда нови заплахи за сигурността си

Министърът на сигурността Патрисия Булрич заяви в интервю, че на територията на Боливия и Чили действат въоръжени групировки, свързани с Иран

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени