Кагебистът Гундяев срещу Путин - заради мигрантите руският православен народ ще "загуби Русия"

По време на Московското епархийско събрание на 20 декември Кирил обвини мигрантите, че все повече застрашават междурелигиозния и междуетническия мир в Руси

Двамата кагебисти - Гундяев и Путин
Двамата кагебисти - Гундяев и Путин Източник: ТАСС

Ръководителят на контролираната от Кремъл Руска православна църква патриарх Кирил направи серия от антимигрантски и ксенофобски изказвания, които са в пряко противоречие с продължаващите усилия на руския президент Владимир Путин да възстанови идеологията на приобщаващия "Руски свят" (Русский мир). Това се казва в последният  анализ  на Института за изследване на войната (ISW) за Украйна.

 

По време на Московското епархийско събрание на 20 декември Кирил обвини мигрантите, че все повече застрашават междурелигиозния и междуетническия мир в Русия, като отказват да се интегрират в руското общество и създават престъпни и екстремистки организации.

 

Кирил допълва, че животът на етнически руското "коренно население" е почти непоносим в някои райони, включително в Москва, като твърди, че ако тези тенденции продължат, то руският православен народ ще "загуби Русия". Изявленията на Кирил контрастират с неотдавнашните усилия на Путин да се представи като центристка фигура и да възстанови концепцията за "руския свят", която включва всички хора от различни етноси и религиозни принадлежности, които са живели или живеят в географски области, принадлежали на Древна Рус (Киевска Рус), Московското царство, Руската империя, Съветския съюз и съвременната Руска федерация.

 

По време на заседанието на Съвета на законодателите на 20 декември Путин също така заяви, че руската конституция и правителството се опитват да осигурят хармония в многообразната и голяма Русия - подчертавайки отново усилията си да представи Русия като приобщаваща и хармонична мултикултурна руска държава.

 

От една страна, Путин все по-често се представя като съвременен цар, който защитава руския суверенитет, за да оправдае войната си в Украйна и да успокои своите ултранационалистически избиратели, които са склонни да имат по-нетолерантни възгледи за религията и руската идентичност.

 

Но от друга страна, Путин се опитва да изглежда като приобщаващ лидер, за да стимулира всички религиозни и етнически групи да подкрепят неговия режим и военни усилия. На 28 ноември ISW оцени, че антимигрантската и ксенофобска реторика на Кирил е по-близка до политиката на руското правителство спрямо мигрантите и неруските етноси в Русия, отколкото по-приобщаващата реторика на Путин в контекста на Руския свят.

 

По този начин тези наративи и политики са противоречиви и в крайна сметка могат да усложнят усилията на Путин да успокои различните групи избиратели в Русия и да предизвикат по-нататъшни междуетнически и междурелигиозни конфликти.

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени