Как Полша "загуби" войната с Русия по време на мащабни учения и какви са поуките

Учението от януари т.г. показа, че на петия ден руските войски достигат полските отбранителни линии на р. Висла и вече водят боеве за завладяването на Варшава. ВМС и ВВС на Полша са напълно разгромени и на практика са изчезнали. Загубите сред първоешелонните подразделения на полската армия са между 60-80 %

Как Полша "загуби" войната с Русия по време на мащабни учения и какви са поуките
Как Полша "загуби" войната с Русия по време на мащабни учения и какви са поуките Източник: The National Interest

Джон Росомандо, старши анализатор по въпросите на отбраната, The National Interest

 

През януари т.г. полските въоръжени сили претърпяха съкрушително поражение в хода на военно учение с кодово наименование "Зима-20". Целта на това учение беше да се види какво ще се случи, ако Русия стовари цялата мощ на своя Западен военен окръг срещу Полша.  В рамките на това учение Министерството на отбраната на Полша реши да провери как нейните въоръжени сили - при липсата на изтребители Ф-35, Комплекси "Пейтриът" и мобилни ракетно-артилерийски системи М142 HIMARS - ще се проявят в условията на мащабно руско нападение. Това учение напомни, че източният фланг на НАТО остава слаб и уязвим пред евентуална руска агресия. 

 

През последните няколко години Русия усили и модернизира войските в Западния военен окръг. Според доклад на американския конгрес от миналата година, в Западния военен окръг на Русия са съсредоточени най-силните и добре въоръжени руски военни съединения. Тези съединения са въоръжени с танкове Т-90, Т-72Б3М, бронетранспортьори БТР-82, бойни машини на пехотата БМП-3, а така също и сложни системи за противовъздушна отбрана, вкл. зенитни комплекси "Тунгуска", "Панцир-С1" и С-400. Тези руски сили бързо биха съкрушили полските и балтийските съединения на НАТО, ако Съединените щати и техните съюзници не увеличат своето присъствие на този фланг.  Русия, освен че увеличава военната си мощ на собствената си територия, активно взаимодейства със съседна Белорус с цел повишаване на нейния потенциал да бъде ограничен достъпа на натовски самолети над нейната и полската територия с помощта на комплекси С-400. Руската армия проведе множество военни учения както на своята, така и на белоруска територия - например учението "Славянско братство-2020", което се проведе през септември 2020 г. 

 

"Доколкото дейността на руските въоръжени сили в Белорус постепенно се превръща в норма и може да прерасне в полупостоянно военно присъствие, то това е ясен сигнал за НАТО, че Русия може да измени рязко стратегическата обстановка като изпрати и дислоцира свои сили в граничните с Полша райони на Белорус в рамките на няколко часа", казва експертът по руски военни въпроси в Кралския инситут по международни отношения (Chatham House) Кир Джайлс в интервю за Радио "Свобода" през септември м.г.

 

Равниният характер на Полша винаги са я правили лесно уязвима пред нападенията на чужди сили по време на цялата й история още от нападенията на монголите през 13 век, та чак до нападението на нацистите и съветските войски през септември 1939 г. и разделянето й. 

 

Учението от януари т.г. показа, че на петия ден руските войски достигат полските отбранителни линии на р. Висла и вече водят боеве за завладяването на Варшава. ВМС и ВВС на Полша са напълно разгромени и на практика са изчезнали. Загубите сред първоешелонните подразделения на полската армия са между 60-80 %. Следващият извод е, че при война руската и белоруската армии ще настъпят в натовската територия на Полша и ще разсекат на две силите на Алианса, разкъсвайки логистичните линии, които съединяват полската и литовската армии. Фактът, че Русия се готви съгласно нейните стратегически документи, да използва ядрено оръжие, за да задържи за себе си завоюваните територии, трябва да се превърне в мощен фактор за увеличаването на натовското присътвие в този регион. В документ, подготвен от МО на Полша през 2018 г. се казва, че постоянното присъствие на американска бронетехника в Полша "значително ще намали степента на уязвимост на системите за сигурност в региона, особено в т.нар. Сувалкски коридор, разположен по полско-литовската граница".

 

Новият американски президент Джо Байдън потвърди ангажиментите на Америка към НАТО като един от ключовите си приоритети, разглеждайки укрепването на източния рубеж на Алианса като силен сигнал за Владимир Путин. То ще припомни на руския президент, че НАТО има решителна нагласа да се даде отпор на всякаква руска агресия, схода с агресията на Русия срещу Грузия през 2008 г. или срещу Украйна през 2014 г. През юни м.г. тогавашният американски президент Доналд Тръмп обеща да прехвърли част от дислоцираните в Германия американски войски в Полша. Полският президент Анджей Дуда подписа споразумение за прехвърлянето на 1000 американски военнослужещи в Полша. Днес Байдън трябва да продължи изпълнението на това обещание на Тръмп и да разгледа възможността за разполагането в Полша на американска бронетанкова дивизия - нещо, за което полското МО настояваше още през 2018 г. Байдън и представителите на другите държави в НАТО трябва да помогнат на Полша да замени остарялата съветска военна техника със съвременна такава.

 

Съюзниците в НАТО трябва да възстановят логистичните линии за снабдяване, съществували в Западна Европа по времето на студената война. Трябва да се сключи военен аналог на Шенгенското споразумение, за да може бързо да се прехвърлят и разполагат войски от една държава в друга. В съответствие със своя План за техническа модернизация, Полша ще похарчи почти 50 млрд.щ.долара до 2026 г. Полша вече създаде Войски за териториална отбрана, които са много сходни с Националната гвардия на САЩ. Тя планира да увеличи разходите за отбрана на 2,5 % от БНП до 2032 г, което ще я направи държавата с един от най-високите показатели в това отношение сред държавите-членки на НАТО. 

Главната цел на полското МО е да постигне възможност за провеждането на колективни операции по обезпечаването на сигурността и ефективно да се противопоставя на руските завоеватели в случай на необходимост. 

 

За тази цел на Полша й е необходимо да модернизира стотиците остарели руски танкове Т-72 от времената на студената война като придобие високотехнологични танкове K2PL, които са съвместно производство между Полша и Южна Корея, да купи достатъчно количество противотанкови оръжия,такива като американските противотанкови ракетни комплекси "Джейвелин" и израелски "Спайк", както и изтребители Ф-35. Администрацията на Байдън трябва също така да продаде на Полша най-модерни американски танкове M1A2 SEPV3 "Ейбрамс", с което да покаже съпричастност към усилията на своя съюзник за модернизацията на ВС. 

Но преди всичко, на първо място е необходимо да започнат сериозни дискусии за това как по-ефективно да се защити сигурността на Полша от бъдеща руска агресия. Искаш ли мир, готви се за война!

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени