Камарата на представителите гласува импийчмънт на Тръмп

Мнозинството от конгресмените в Камарата на представителите подкрепи инициативата за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, предадоха агенциите. Американският президент Доналд Тръмп стана първият държавен глава в историята на САЩ, подлаган на импийчмънт два пъти, предадоха международните информационни агенции

Доналд Тръмп
Доналд Тръмп Източник: Shutterstock

"За" импийчмънт гласуваха 232 конгресмени, "против" - 197, с което резолюцията беше приета.

За резолюцията гласуваха и десет негови съпартийци. В гласувания документ Тръмп е обвинен в подстрекателство към метеж, а поведението му е описано като заплаха за националната сигурност, за демокрацията и Конституцията.
След като делото за импийчмънт бъде внесено в Сената, ще започне съдебен процес. Там обаче привържениците на Тръмп засега са мнозинство, което означава, че или ще отхвърли импийчмънта, или ще го проточи до идването на власт на новия президент. Председатателят на сенатското ммнозинство от Републиканската партия Мич Макконъл вече каза, че няма да свика извънредно заседание на Сената, за да разглежда този казус. Сенатът не възнамерява да обсъжда каквито и да било сериозни теми до 19 януари, а встъпването в длъжност на новия президент ще бъде на 20 януари.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени