Камарата на представителите на САЩ гласува законопроекта за помощта за Украйна тази събота

Това заяви председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън

Камарата на представителите на американския Конгрес
Камарата на представителите на американския Конгрес Източник: Shutterstock

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Майк Джонсън съобщи, че гласуването на законопроекта за помощта за Украйна ще се състои тази събота, пише BBC.

 

Днес през деня в Камарата ще бъдат внесени четири отделни законопроекта - за помощта за Украйна, Израел, Индо-тихоокеанския регион, както и четвърти законопроект с "други мерки за противодействие на Русия, Китай и Иран", обясни Джонсън.

 

Сенатът одобри пакет от помощ от 95 милиарда долара за Украйна, Израел, Тайван и други партньори на САЩ в Индо-тихоокеанския регион преди повече от два месеца. От тези средства Украйна има право на 60 милиарда долара.

 

Демократите в Камарата на представителите и Сената настояха, че най-ефективният подход би бил Камарата да приеме законопроекта за помощ, който включва средства за Украйна, както е приет от Сената, но поддръжниците на Тръмп републиканци се противопоставят на това.

 

Майк Джонсън
Майк Джонсън Източник: Globallookpress

Одобрението на помощта изисква съгласието на двете камари на Конгреса. Сенатът се контролира от поддръжници на президента демократ Байдън, а републиканците имат мнозинство в долната камара на представителите.

 

Сенатът на Демократическата партия одобри пакета от помощи в началото на февруари, а освен демократите, половината от републиканското малцинство гласува "за". Законопроектът най-вероятно лесно ще мине през долната камара на републиканците, но председателят Майк Джонсън отказва да го подложи на гласуване.

Още от "Светът"

Руската "кукла на конци" Орбан: Унгария ще се опита да се откаже от всякакви операции на НАТО за подкрепа на Украйна

Той заяви, че не споделя опасенията на някои други страни от Централна и Източна Европа, че руската армия няма да спре агресията си, ако спечели войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белгийската крайна десница вероятно ще остане извън властта и след изборите през юни

Предизборната програма на "Вламс Беланг" предвижда откъсване на Фландрия от Белгия, въвеждане на по-строги наказания и разширяване на затворите, забрана на имиграцията от страни извън ЕС, дълбока промяна на ЕС и връщане на границите

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени