Камарата на представителите на САЩ ще гласува днес за избора на републиканеца Майк Джонсън за председател

Вчера бившият президент Доналд Тръмп призова съпартийците си да се обединят около кандидатурата на Джонсън

Майк Джонсън
Майк Джонсън Източник: Globallookpress

 Камарата на представителите на американския Конгрес ще гласува по-късно за четвърти кандидатура за председател. Републиканците се надяват, че последният им избор - Майк Джонсън, няма да стане жертва на вътрешнопартийните разногласия, които повалиха предишните им кандидати, предадоха световните агенции

 

Петдесет и една годишният конгресмен от щата Луизиана получи подкрепата на републиканците късно снощи след хаотичен ден, в който друг кандидат - Том Емър, спечели партийната номинация, но след това се оттегли в рамките на няколко часа на фона на опозиционните настроения от страна на консервативните републиканци.

Камарата на представителите е без председател, откакто на 3 октомври от тази длъжност бе отстранен Кевин Маккарти.

 

Законодателите планират да гласуват за избирането на Джонсън за председател по обяд местно време (след 19:00 ч. българско време).

 

Вчера бившият президент Доналд Тръмп призова съпартийците си да се обединят около кандидатурата на Джонсън. Ден по-рано той им каза да се противопоставят на Емър, който е единственият кандидат за председател до момента, гласувал за удостоверяването на поражението на Тръмп на президентските избори през 2020 г. от демократа и настоящ президент Джо Байдън.

 

Не е ясно обаче дали Джонсън ще успее да спечели необходимите 217 гласа, за да поеме ролята на председател на Камарата на представителите, или ще се превърне в жертва на същите вътрешнопартийни разногласия, които попречиха на Емър и други кандидати преди него.

 

Републиканците имат контрол в Камарата на представителите с крехко мнозинство от 221 на 212 гласа и не могат да си позволят повече от четири пъти да нарушават партийната дисциплина и да не подкрепят кандидата на партията си.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени