Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри военната помощ за Украйна и Израел (ВИДЕО)

Преди да разгледа законопроекта по същество, Камарата на представителите отхвърли четири изменения, предложени от противниците на помощта за Украйна

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри военната помощ за Украйна и Израел
Камарата на представителите в Конгреса на САЩ одобри военната помощ за Украйна и Израел Източник: Скрийншот видео кадър

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри с мнозинство законопроект, предложен от председателя Майк Джонсън за разходите за военна и финансова помощ за Украйна. Това показа предаване на живо от Конгреса на САЩ.

 

Законопроектът подкрепиха 311 конгресмени (210 демократи и 101 републиканци), 112 гласуваха "против". Преди да разгледа законопроекта по същество, Камарата на представителите отхвърли четири изменения, предложени от противниците на помощта за Украйна.

 

Общият пакет от помощи за Украйна предвижда бюджетните разходи на САЩ в размер на $61 млрд. Те ще бъдат разпределени в следните области:

  • $23,2 млрд. за закупуване на въоръжения за армията на САЩ, които да заменят прехвърлените в Украйна, както и за заплащане на отбранителни услуги, предоставени на Украйна;
  • $11,3 млд. за продължаващите военни операции на САЩ в региона;
  • $13,8 млрд. за закупуване на модерни оръжейни системи, отбранителни продукти и отбранителни услуги;
  • $ 26 млн. за финансиране на системата за надзор и контрол върху помощта и оборудването, предоставени на Украйна.
  • $7,85 млрд. за пряка финансова помощ за държавния бюджет на Украйна (президентът на САЩ ще има право да отпише половината от този дълг).

Какво следва
Сега законопроектът ще бъде изпратен в Сената на САЩ. Очаква се сенаторите да започнат да го разглеждат веднага, въпреки прекъсването, предвидено от графика на Сената.

 

След като бъде одобрен от сенаторите (което е сигурно предвид мнозинството на демократите там, бел. ред.), законопроектът трябва да бъде представен на президента на САЩ Джон Байдън за подпис. Според лидера на мнозинството в Сената, демократа Чък Шумър, документът ще бъде изпратен на бюрото на президента веднага след гласуването.

 

В същото време Белият дом вече обеща, че нов пакет военна помощ за Украйна от САЩ ще бъде отпуснат веднага след окончателното одобрение на законопроекта.

 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени