Канадският парламент призна за геноцид престъпленията на РФ в Украйна

Преди две седмици премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че руската агресия срещу Украйна е правилно да се нарича "геноцид"

Канадският парламент
Канадският парламент Източник: Pixhere

Палатата на общините в парламента на Канада взе решение, с което обяви извършените от руските нашественици в Украйна престъпления за геноцид.

 

"Отчитайки значителното количество явни доказателства за систематични и многочислени военни престъпления и престъпления против човечеството, извършени срещу украинците от въоръжените сили на РФ по заповед на президента Владимир Путин и членове на руския парламент (...) Палатата на общините на Канада признава, че РФ извършва геноцид против народа на Украйна", се казва в заявлението. 

 

Там се казва, че военните престъпления от страна на Русия включвам масови зверства, систематични случаи на убишлени убийство на цивилно население, оскверняване на трупове, принудителна депортация на украински деца, мъчения, физическо и психологическо травмиране, изнасилвания. 

 

Преди две седмици премиерът на Канада Джъстин Трюдо заяви, че руската агресия срещу Украйна е правилно да се нарича "геноцид". Така той стана втория западен лидер след Джо Байдън, който нарече действията на руските окупатори "геноцид". 

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени