Кандидатът на десницата спечели президентските избори в Еквадор

Кандидатът на социалистите Андрес Араус призна поражението си

Гилермо Ласо
Гилермо Ласо Източник: Commons.wikimedia

Десният кандидат Гилермо Ласо обяви победата си на втория тур на президентските избори в Еквадор, предадоха световните агенции. Ласо заяви, че приема предизвикателството да промени страната, изправена пред тежка икономическа криза, влошавана още повече от пандемията от КОВИД-19, информира БТА. "На 24 май ще поемем с отговорност предизвикателството да променим съдбата на нашата родина и да дадем на всички в Еквадор възможностите и просперитета, към които се стремим", заяви консерваторът, цитиран от Франс прес. "Това е ден, в който всички еквадорци определиха бъдещето си", подчерта Ласо, цитиран от Ройтерс.


Кандидатът на социалистите Андрес Араус призна поражението си, след като преброяването на 95 на сто от подадените гласове показа, че той е получил подкрепата на 47,5 на сто от избирателите срещу 52,5 за неговия опонент. По-рано Араус обяви победата си, без да изчака официалното обявяване на резултатите, като се позова на данни от екзитпол. Победата на консерватора Ласо ще бъде приветствана от чуждите инвеститори, които се притесняваха от обещанията на Араус за социални разходи на фона на слаби правителствени финанси и изпитваща затруднения икономика, отбелязва Ройтерс. Новият президент ще встъпи в длъжност на 24 май.

Още от "Светът"

Македонският вицепремиер Никола Димитров: Част от исканията на България не съответстват на европейските ценности

На въпрос за сътрудничеството с Гърция вицепремиерът Димитров посочва, че Преспанският договор е бил не само решение на въпроса за името, а и инвестиция в стабилността на региона

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени