Канцлерът Шолц към премиера Денков: Германия иска България в еврозоната и сухопътния Шенген

Българският премиер получи подкрепата и на Нидерландия, Словения, Естония, Белгия и Финландия

Олаф Шолц и Николай Денков
Олаф Шолц и Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяването си към еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген. Уверението даде германският канцлер Олаф Шолц в разговор с министър-председателя  Николай Денков в Брюксел. Премиерът Денков разговаря на четири очи и с колегата си от Финландия Петери Орпо, който също увери, че страната ни може да разчита на гласа им за еврозоната и Шенген.

 

Премиерът акад. Денков запозна партньорите с фискалната картина в страната ни, ниския външен дълг и ниския дефицит. "Очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт към края на годината. Работим за датата 1 януари 2025 г.", потвърди министър-председателят относно еврозоната.

 

В рамките на Европейския съвет в Брюксел премиерът Денков обсъди приоритетите пред страната ни с държавните ръководители от "Обнови Европа”" Премиерите на Нидерландия, Белгия Словения и Естония - Марк Рюте, Александър де Кро, Роберт Голоб и Кая Калас, също дадоха своята подкрепа за влизането на България в еврозоната и падането и на сухопътните шенгенски граници. Николай Денков припомни, че тези държави са известни с това, че са сред най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите и затова тяхната оценка е от особено значение.

 

Във връзка с постигнатото съгласие в Съвета за подкрепата за Украйна, премиерът Денков изрази удовлетворение от крайния резултат. "Хубаво е да бъдем единни. Нямаше разнобой по важните теми", отбеляза министър-председателят и изтъкна приноса на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени