Карантинираха 3,5 милионен град в Китай

Организирано е тестване на жителите, уточниха властите

Поставиха под карантина южнокитайския град Байсьо
Поставиха под карантина южнокитайския град Байсьо Източник: Pinterest
Южнокитайският град Байсьо с население от 3,5 милиона беше поставен под карантина след появата на случаи на COVID-19 в момент, когато страната организира Зимните олимпийски игри, съобщава NOVA. От неделя вечер жителите не могат да напускат района, в който живеят, а на живеещите в зоните, смятани за рискови (където са открити случаи), е забранено да напускат домовете си.
 
Градът, намиращ се в Южен Китай, на стотина километра от границата с Виетнам, съобщи вчера за 44 потвърдени случая на коронавирус, при които предаването на заразата е станало на територията на страната. Беше съобщено и за случаи при пристигнали от чужбина. Организирано е тестване на жителите, уточниха властите. 
 
Китай прилага от началото на епидемията стратегия на "нулев COVID-19", предвиждаща да се направи всичко за ограничаване на появата нови случаи, които обикновено са само няколко десетки дневно. Тези цифри може да изглеждат смешни в сравнение с регистрираните всеки ден в други части на света, но те карат властите да удвоят бдителността си, докато в Пекин се провеждат Зимните олимпийски игри, които ще продължат до 20 февруари. Всички чуждестранни участници са затворени в "балон", отделен от останалата част на столицата.
 
Байсьо се намира на около 2500 км от най-близките олимпийски обекти. Китай съобщи в понеделник  за общо 79 случая на заразяване, включително 34 при пристигнали от чужбина.
 
Над 300 случая бяха регистрирани в "олимпийския балон" от 23 януари, като засегнатите бяха принудени да се изолират.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени