Кърби не изключва американски войници да помогнат за освобождаването на заложниците във войната между Израел и "Хамас"

Предполага се, че Хамас държи над 100 души за заложници, включително мирни граждани, израелски войници и неизвестен брой американци

Джон Кърби
Джон Кърби Източник: Commons.wikimedia.org

Говорителят на Съвета за национална сигурност при Белия дом Джон Кърби заяви, че не изключва непременно възможността на място да бъдат разположени американски войници, за да помогнат за освобождаването на заложниците във войната между Израел и палестинското движение "Хамас", но отбеляза, че засега Вашингтон няма такива намерения, съобщи изданието "Хил", цитирано от БТА.

 

В отговор на въпрос на телевизия "Фокс нюз" дали изключва напълно вероятността за каквото и да било участие на сили на САЩ на терен, Кърби отговори: "Не мога да изключа нищо, когато става дума за връщането на нашите заложници у дома".

 

"Работим по този въпрос буквално ежечасно", заяви Кърби и добави, че САЩ на този етап не разполагат с достатъчно информация, като например къде точно се намират заложниците, нито колко са, а при това положение по думите му все няма как да се набележат конкретни мерки.

 

Предполага се, че Хамас държи над 100 души за заложници, включително мирни граждани, израелски войници и неизвестен брой американци. В събота Държавният департамент на САЩ обяви, че 15 американци все още са в неизвестност, но Вашингтон подчертава, че това не значи непременно, че те са похитени.

 

"Няма никакви планове или намерения за разполагане на войски на САЩ на място за участие в боевете между Израел и "Хамас", каза Кърби пред Шанън Брийм от "Фокс". Говорителят добави, че САЩ в момента "усилено се опитват да разберат къде са заложниците и колко точно са".

 

"Видяхме неколцина, знаем, че може да са повече, знаем, че може да са разпределени в различни групи, възможно е и да ги местят постоянно", каза Кърби и отбеляза, че се налага Вашингтон да бъде "внимателен" в публичните си изявления, когато става дума за освобождаване на заложници.

 

Боевете в Израел и Газа, избухнали след нападението на палестинското движение "Хамас" срещу Израел, на 7 октомври отнеха живота на над 3600 души от двете страни - повечето мирни граждани, а хиляди са ранени. В събота Държавният департамент на САЩ потвърди гибелта на 27 американци.

 

Силите на "Хамас" се зарекоха, че ще екзекутират израелските заложници, ако Израел продължи да бомбардира ивицата Газа. Палестинското движение заяви, че при израелски въздушни удари в петък са загинали 13 заложници, посочва "Хил".

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени