Карл Нехамер поема поста на Курц за лидер на Австрийската народна партия

Освен назначаването на Нехамер, консервативната партия номинира нови лица и за няколко други ресора, съобщи вътрешният министър

Карл Нехамер
Карл Нехамер Източник: Zonanews
Управляващата партия в Австрия назначи министъра на вътрешните работи Карл Нехамер за лидер на консервативния лагер и на страната, след като шокиращата оставка на бившия канцлер Себастиан Курц като ръководител на партията предизвика нови политически сътресения, съобщава БНТ.
 
"Исках да обявя, че днес бях единодушно назначен от ръководството на Народната партия за ръководител на партията и същевременно за кандидат за канцлер", заяви Нехамер пред репортери. Заседанието на висшето партийно ръководство се проведе ден след като Курц, замесен в корупционен скандал, заяви, че се отказва от поста си на партиен шеф.
 
Александър Шаленберг, който пое поста на канцлер през октомври, заяви в четвъртък, че е готов да подаде оставка, тъй като "постовете на канцлер и ръководител на партията... трябва бързо да бъдат поети от един и същи човек". Сега президентът на Австрия ще трябва да приеме кандидатурата на Нехамер и той да положи клетва пред държавния глава, но това е предимно формалност.
 
Изявлението на Курц, че ще се откаже от политиката, за да посвети време на семейството си, особено на новородения си син, дойде само два месеца след като той подаде оставка като национален лидер. Това се случи след замесването му в корупционен скандал, което срина впечатляващата му кариера, благодарение на която през 2017 г. той стана най-младият демократично избран правителствен ръководител в света само на 31 години.
 
Освен назначаването на Нехамер, консервативната партия номинира нови лица и за няколко други ресора, съобщи вътрешният министър. Те включват нов финансов министър, след като съюзникът на Курц Гернот Блюмел също подаде оставка.
 
Роден във Виена през 1972 г., Нехамер работи в армията в продължение на няколко години, преди да стане съветник по комуникациите. През 2017 г. той става депутат, а през януари 2020 г. - министър на вътрешните работи и се сблъсква с първата джихадистка атака в Австрия, при която загинаха четирима души.

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени