Каспаров: Диктатурата на Путин унищожи всяка политическа активност

Радина напомни, че Лукашенко създава "ескадроните на смъртта" още през 90-те години

Гари Каспаров
Гари Каспаров Източник: Wikimedia Commons

Диктатурата на Владимир Путин практически изцяло унищожи и най-оскъдните кълнове на политическа активност в Русия - това заяви лидерът на руската опозиционна организация "Фонд за защита на правата на човека" Гари Каспаров, цитиран от радио "Свобода". По думите му, спорът за това дали е възможна еволюция на путиновия режим приключва, режимът не би приел никакви форми на дискусия.

 

Каспаров говори пред десетата конференция на платформата Форум за свободна Русия, която се проведе онлайн. Ситуацията с правата на човека в Русия се влошава през последните 20 години, отбеляза Сергей Давидис, ръководител на програмата "Подкрепа за политическите затворници" към правозащитния център "Мемориал". 

 

"Нараства броят на политическите затворници, държавата извършва разправа с политическите опоненти, за което свидетелства затварянето на Аексей Навални, действията против Иван Жданов, Любов Собол, Леонид Волков. За възвръщането на съветската практика за наказателна психиатрия свидетелства примерът с шамана Александър Габишев." - аргументира се Давидис. Председателят на организацията "Руско европейско движение" Даниил Константинов отбеляза укрепването на политическите режими в Русия и Беларус, които по думите му, се обединяват в едно пространство.

 

Главната редакторка на независимия беларуски портал "Харта"97" Наталия Радина посочи, че Беларус е най-русифицираната държава и ситуацията в нея не може да се сравнява със събития, станали в Грузия, Сърбия или Украйна, защото страните са имали различни стартови условия. 

 

Радина напомни, че Лукашенко създава "ескадроните на смъртта" още през 90-те години. От 1994 г. режимът на Лукашенко е получил от Русия около 100 милиарда долара като подкрепа. По думите й, опозицията в Беларус продължава дейността си, начело на беларуските протести след обявяването на резултатите от президентските избори са застанали "некомпетентни хора".

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени