Катастрофа: 10 млн. афганистанци ще напуснат родината, разкри посланикът на Афганистан в София

Той недоумява как Западът подписва договори с талибаните

Д-р Мохамад Сайфи
Д-р Мохамад Сайфи Източник: NOVA

10 милиона души ще търсят път извън Афганистан - тези неофициални данни говорят за ужаса в страната след като талибаните завзеха властта. Ситуацията е много по-лоша от това, което си представяте. Тя е ужасна не само по телевизията. Това каза в интервю за NOVA посланикът на Афганистан в България д-р Мохаммад Сайфи.

 

"10 милиона души ще търсят път извън Афганистан. Тези неофициални данни говорят за ужаса в страната след като талибаните завзеха властта", каза той. По думите му младите и образованите не искат да остават там, а искат да се насочат към Европа, Америка, Австралия. Според него по-скоро България ще бъде транзитна държава.

 

"Във вашата страна българите трудно си намират работа", посочи Сайфи, който все пак благодари на България за готовността да приеме афганистанците. Той е сигурен, че българите ще се държат добре с мигрантите от Афганистан. "Целият свят трябва да приеме бежанците", призова Сайфи и добави, че това, което се случва ускорява процеса.

 

Мохаммад Сайфи е пристигнал в България преди 10 месеца и не е бил в Кабул от месец октомври 2020 година. "В последните 20 години ние се борим за нашите права и особено за правата на жените", категоричен бе Сайфи. Той отбеляза, че талибаните в никакъв случай не са се променили. "Въобще не им вярвам и зад лицата, които виждате се крият хора, които заплашват развития свят и света", предупреди Сайфи.

 

Талибаните не са толкова силни колкото изглеждат, но зад тях стои организирана армия, която ги подкрепя, каза посланикът на Афганистан. Той недоумява как Западът подписва договори с талибаните. "Талибаните са против Америка, Европа и целият свят", посочи Сайфи и обвини президента на Афганистан, че е изоставил своя народ.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени