Kathimerini: Гърция удължава договора за американското военно присъствие в страната и започва дипломатическа офанзива в Средиземноморието

По-дългосрочното споразумение ще включва изцяло различен инвестиционен план от страна на САЩ

Гърция удължава договора за американското военно присъствие в страната
Гърция удължава договора за американското военно присъствие в страната Източник: Twitter

Гръцката дипломация има две основни непосредствени цели. Те са по ред на приоритетите, завършването на преговорите за Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната (MDCA) със САЩ и активното участие във всички регионални дискусии, от Либия до Персийския залив, пише електронното издание на вестник Kathimerini. Що се отнася до MDCA, външният министър Никос Дендиас се очаква да подпише удължаването му във Вашингтон в четвъртък, съобщава Агенция Фокус.

 

Изглежда най-вероятният резултат ще бъде удължаване с пет години, надграждане спрямо сегашната едногодишна продължителност на споразумението. По-дългосрочното споразумение ще включва изцяло различен инвестиционен план от страна на САЩ. Това означава, че на местата, където ще бъдат разположени американските сили (Суда, Лариса, Александруполис, Стефановикейо, Волос и евентуално в Ксанти) ще се правят инвестиции за подобряване на инфраструктурата.

 

Гръцките служители сега се фокусират върху необходимостта от текст, който да придружава или да следва подписването на новия MDCA, писмо от държавния секретар Антъни Блинкен. Предишните две, от Майк Помпео през януари 2020 г. и Хенри Кисинджър през 1975 г., са ориентири за гръцката външна политика и Атина иска съответстващ текст, който да показва ангажираността на САЩ към гръцката сигурност.

 

След пътуването си в САЩ Дендиас ще се срещне с либийския си колега Найла Мангуш, ще присъства на тристранна среща на върха с Египет и Кипър и ще участва в конференция за бъдещето на Либия, организирана в Триполи от правителството. Междувременно подписването на споразумение за сътрудничество в областта на отбраната между Гърция и Обединеното кралство се очаква на 25 или 26 октомври.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени