Казахстан отказа да се присъедини към БРИКС

Срещата на върха на БРИКС ще започне в Казан на 22 октомври

Касъм-Жомарт Токаев
Касъм-Жомарт Токаев Източник: БНР

Казахстан все още не планира да се присъедини към БРИКС, въпреки че президентът Касим-Жомарт Токаев е получил такива предложения, каза пред TengriNews съветникът и прессекретар на държавния глава Берик Уали.

 

"В момента и най-вероятно в обозримо бъдеще Казахстан ще се въздържа от кандидатстване в БРИКС, включително като вземе предвид многоетапния процес на разглеждане на въпроса за членството, както и други точки, свързани с перспективите за развитие на това обединение", каза той.

 

Според Уали предложенията за присъединяване към БРИКС са разгледани от държавния глава "от гледна точка на националните интереси на Казахстан". Досега обаче Токаев дава приоритет на ООН "като универсална и безалтернативна организация, в която могат и трябва да се обсъждат всички належащи международни проблеми", добави той.

 

В същото време казахстанският президент подкрепя реформирането на Съвета за сигурност на ООН "въз основа на широки консултации между страните-членки на ООН и като се вземат предвид интересите на "средните държави", тъй като според него този орган е загубил способността да "взема важни и съдбоносни решения", каза Уали.

 

Що се отнася до БРИКС, Токаев "наблюдава с интерес еволюцията" на това обединение и ще участва в срещата на върха на блока в Русия, където планира да говори на 24 октомври на разширена среща, тема на която ще бъде взаимодействието със страните от Глобалния Юг.

 

Срещата на върха на БРИКС ще започне в Казан на 22 октомври. Според помощника на руския президент Юрий Ушаков покани са изпратени до 38 държави. Към 15 октомври 33 държави са потвърдили участието си. 24 от тях ще бъдат представени на ниво висши служители, включително китайския президент Си Дзинпин, индийския премиер Нарендра Моди и бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва.

 

Освен това на събитието ще присъстват генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, генералният секретар на ШОС Джан Мин, генералните секретари на ОНД, ЕАИС, Съюзната държава, както и президентът на Новата банка за развитие Дилма Русеф.

 

Срещата на върха на БРИКС ще се проведе за 16-ти път. За първи път ще се проведе в разширен формат. От тази година към петте основни страни от асоциацията (Русия, Китай, Бразилия, Индия, Южна Африка) се присъединиха още четири - Египет, Иран, ОАЕ и Етиопия.

 

Саудитска Арабия все още не е решила статута си в блока. Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман не прие поканата да присъства на срещата на върха. Вместо него там ще отиде външният министър Фейсал бин Фархан Ал Сауд.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени