Кевин Маккарти беше отстранен от поста председател на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ

Патрик Макхенри ще изпълнява временно длъжността

Кевин Маккарти
Кевин Маккарти Източник: Getty Images

Републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен от поста председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, като това доведе до прецедент в американската история, предаде Асошиейтед прес.

 

Гласовете за свалянето му бяха 216, а за оставането му вота си дадоха 210 конгресмени, отбелязва агенцията, като нарича вота драматичен. В гласуването за отстраняването на Маккарти към 208 демократи са се присъединили и осем републикански съпартийци на досегашния председател.

 

Крайнодесният представител на Републиканската партия и противник на Маккарти, Мат Гейц, внесе предложение, предвиждащо председателят да бъде отстранен от поста. Гейтс и други крайнодесни републиканци са недоволни, че миналата събота Маккарти покара временно удължаване на срока на финансиране на правителството с помощта на гласове от Демократическата партия.

 

Много демократи са на мнение, че той няма ръководни способности. По-рано днес Маккарти сметна, че опитът да бъде свален от председателския пост няма да бъде успешен и той ще остане начело на долната камара на Конгреса. Изпълняващ длъжността председател на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ) ще бъде републиканецът от щата Северна Каролина Патрик Макхенри. За това съобщи самият той.

 

Последният път, в който се е провеждало гласуване за отстраняването на председателя на Камарата на представителите е бил преди 113 години. "Намираме се в непознати води", каза малко преди гласуването за АП демократът Джим Коста, конгресмен от щата Калифорния.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени