Киев и Варшава ще продължат да противодействат на "Северен поток 2"

Външният министър на Украйна съобщи в Туитър, че страната е започнала официални консултации с Германия и ЕС по въпроса

Газопроводът "Северен поток 2"
Газопроводът "Северен поток 2" Източник: EPA

Украйна и Полша ще продължат да противодействат на проекта за газопровод "Северен поток 2" и ще работят със съюзниците и партньорите си в тази посока. Това се казва в съвместно изявление на външните министри на двете страни Дмитро Кулеба и Збигнев Рау, цитирани от световните агенции. "Украйна и Полша ще продължат да работят за противодействие на пускането на "Северен поток 2", заявиха те след обявената от САЩ и Германия новина, че Вашингтон и Берлин са постигнали споразумение по въпроса за газопровода. Кулеба и Рау се изказаха критично за постигнатите договорености.

 

"Това решение създаде допълнителни политически, военни и енергийни заплахи за Украйна и Централна Европа и същевременно увеличава възможностите на Русия да дестабилизира ситуацията със сигурността в Европа и задълбочава разногласията между държавите членки на НАТО и ЕС", посочиха двамата дипломати. "Направените дотук предложения за намаляване на произтичащите щети за сигурността не могат да бъдат смятани за достатъчни за ограничаване на заплахите, които създава "Северен поток 2."

 

Кулеба същевременно съобщи в Туитър, че Украйна е започнала официални консултации с Германия и ЕС по въпроса за "Северен поток 2". В интервю за Ройтерс шефът на украинската държавна газова компания "Нафтогаз" Юрий Витренко заяви, че не смята, че Русия ще продължи да транзитира какъвто и да било газ, след като сегашният договор на Москва и Киев за транзита изтече през 2024 г. По думите му Украйна ще има нужда от членство в НАТО, за да компенсира заплахата за сигурността, която "Северен поток 2" създава.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени