Киев отваря противоядрени бункери от студената война заради заплахата от Русия

Киев разполага с 500 напълно оборудвани бомбоубежища, заедно с повече от 4000 подземни съоръжения за безопаснос

Киев отваря противоядрени бункери от студената война заради заплахата от Русия
Киев отваря противоядрени бункери от студената война заради заплахата от Русия Източник: Shutterstock
Евхен Херасимов отключва метална врата на сграда от съветската епоха в заснежен двор в Киев и повежда надолу по стълбите, където има реликва от отминало време: бункер от ерата на Студената война, способен да издържи на ядрен удар, пише "Индипендънт". Години наред бункерът не е нищо повече от любопитно място за показване на туристите, но на фона на нарастващата заплаха от война с Русия той е обновен и отново е готов за действие.
 
Проектирани за настаняване на 350 души, стените на бункера в цвят горчица блестят със свежа боя. Монтирани са двуетажни легла, както и автономна система за пречистване на въздуха, която може да поддържа живота в продължение на две седмици. Има дори нови противогази в дървени кутии в ъгъла, но Херасимов, който управлява близо 400 убежища за спешни случаи в райони си, ги държи запечатани. "Работим за обновяването на аварийните убежища: нов слой боя, почистване, борим се с мухъла, защото вероятно за първи път сме изправени пред външна заплаха - от Русия", каза Херасимов.
 
Шокът от действия идва, когато Москва събра повече от 100 000 войници и тежко въоръжение близо до границата с Украйна и отправи завоалирани заплахи за нахлуване. Лиз Тръс, британски външен министър, коментира, че Русия "провежда кампания за дезинформация, целяща да дестабилизира и оправдае инвазия" в Украйна. "Русия трябва да спре агресията си, да деескалира и да се включи в смислени преговори", каза тя.
 
Миналия месец кметът на Киев издаде указ за инспектиране, каталогизиране и ремонт на всички бункери от епохата на студената война и всякакви подземни помещения, които биха могли да служат като спешни убежища в случай на руска инвазия. Сега Киев разполага с 500 напълно оборудвани бомбоубежища, заедно с повече от 4000 подземни съоръжения за безопасност, вариращи от мазета до паркинги, които могат да защитят хората в случай на въздушно нападение или атака срещу столицата. Има достатъчно място за повече от 2,8 милиона души, приблизително населението на града, според кметството.
 
Руската държавна телевизия нарече подобни приготовления "истерични", но те идват на фона на най-сериозното напрежение между Русия и Запада след края на студената война, като Украйна в средата е ключово бойно поле. Дипломати от Москва по-рано миналата седмица проведоха три кръга от разговори с официални лица от САЩ, НАТО и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, насочени към деескалация на ситуацията. Но те завършиха, според водещия преговарящ на Русия, в "нещо като задънена улица".
 
В петък САЩ обвиниха Москва, че е позиционирала диверсанти за извършване на операция в източната част на Украйна. Белият дом заяви, че този ход ще включва саботиране на собствените сили на Русия и създаване на претекст за нахлуване, вероятно в рамките на следващия месец. Миналия месец Кремъл публикува безпрецедентен списък с искания, призоваващи САЩ и НАТО да изтеглят войски и оръжия от Източна Европа и да се ангажират да забранят на бивши съветски републики като Украйна да се присъединят някога към алианса.
 
Най-висшият преговарящ на САЩ определи исканията като невъзможни, но президентът Владимир Путин миналия месец даде да се разбере, че Русия не е готова да предложи никакви отстъпки и че това е сделката. Путин и други официални лица предупредиха, че ще трябва да прибегнат до "военно-технически мерки", ако дипломацията се провали. На въпрос защо Русия толкова бърза да търси това, което описва като гаранции за сигурност, Сергей Лавров, руският външен министър, каза: "Търпението ни свърши. Нека изясним: Западът надхвърли границата и продължи с ескалация в нарушение на всички споразумения.
 
Москва чака САЩ да внесат писмен отговор на исканията следващата седмица и след това ще вземе решение за курса на действие, добави Лавров. Не е ясно какви точно военни действия би била готова да предприеме Русия срещу Украйна, но мнозина се опасяват от повторение на 2014 г., когато Москва нахлу на Кримския полуостров и незаконно го анексира. Това също предизвика сепаратистки конфликт на изток, който все още продължава.
 
Путин отрече какъвто и да е план за изпращане на войски зад границата, но украинското правителство се готви за най-лошия сценарий независимо от това. Местният жител Владимир Шабанин току-що се бе върнал в Киев, след като прекарва по-голямата част от годината в селската си вила коментира, че няма представа, че има бункер, но добави, че вече е проверил мазе под своя блок. "Имам два убежища в къщата си - лесно се намират и са маркирани със стрелки", каза той.

Още от "Светът"

Тръмп не може да внесе пълната гаранция за плащането на 454 милиона долара глоби по делото за измама, казаха негови адво

При липсата на пълна гаранция за глобата, жалбата, подадена от Доналд Тръмп през февруари пред друг съд, няма да има отлагателно действие

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени