Киев повдигна наказателно обвинение на Путин

Руските танкове и бойни машини, разположени близо до границата с Украйна, вече се движат "на собствен ход", показват сателитни снимки

Ирина Венедиктова, главен прокурор на Украйна
Ирина Венедиктова, главен прокурор на Украйна Източник: УП

Украинската прокуратура повдигна наказателно дело срещу руския президент Владимир Путин. Повод за това са указите, с които той призна независимостта на Донецк и Луганск, съобщи главната прокурорка на Украйна Ирина Венедиктова. Делото срещу Путин е по член от Наказателния кодекс, който забранява призивите към промяна на националните граници от страна на властите.

 

По-рано в понеделник Украйна поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради риска от руско нахлуване в страната. Това стана още преди руският президент Владимир Путин да признае за независими Донецк и Луганск и да нареди на армията да осигурява безопасността им. Лидерите на проруските сепаратисти в Донецк и Луганск Леонид Пасечник Денис Пушилин са поискали лично от Владимир Путин признаването на независимостта на самоправъзгласилите се Донецка и Лидерът на проруските сепаратисти в района на Луганск Леонид Пасенчик обяви доброволна мобилизация за мъжете над 55 години.

 

Преди два дни той беше мобилизирал само мъжете от 18 до 55 години, като им забрани да напускат окупираната територия. Леонид Пасенчик е начело на един от двата района в Източна Украйна, които бяха превзети от проруски сепаратисти още през 2014 г. – районът на Луганск. Тази територия се самообяви за "Луганска народна република" (ЛНР), която не е международно призната.

 

Руските танкове и бойни машини, разположени близо до границата с Украйна, вече се движат "на собствен ход", показват сателитни снимки. Доскоро те бяха придвижвани върху танкови транспортьори или по железопътни линии. Съобщението е на Conflict Intelligence Team (CIT), цитирано от Радио Свобода. CIT е разследваща група, която беше сред първите, публикували любителски снимки от струпването на руски войски близо до границата с Украйна в края на 2021 г. По тях авторите установиха вида на военните части.

 

Русия и Беларус решиха да удължат съвместните си военни учения. Те започнаха на 10 февруари и трябваше да приключат в неделя. Със завършването им се очакваше, че около 30 000 руски военни, които се намират в Беларус близо до украинската граница, ще напуснат страната. В събота районите на Донбас, които са под контрола на проруските сепаратисти, са били обстреляни около 2000 пъти, съобщи Ройтерс.

 

За петък се съобщава за около 1600 обстрела. Ройтерс се позовава на данни на мониторинговата мисия на ОССЕ за Украйна, която следи дали в района се спазва обявеното примирия.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени