Киев засилва атаките срещу руските военни, обобщава вашингтонският Институт за изследване на войната

Украинските сили провеждат ударна кампания, специално насочена към окупирания Крим от лятото на 2023 г.

Украински военни
Украински военни

Изглежда Украйна засилва атаките срещу руски военни, логистични и други високопоставени активи в тиловите райони в окупирана Украйна и Русия. Това се посочва в дневния  анализ  на Института за изследване на войната (ISW).

 

Украинското главно управление на военното разузнаване при МО (ГУРМО) съобщи на 12 ноември, че украински партизани са атакували руски военен щаб в окупирания Мелитопол, Запорожка област на 11 ноември, убивайки най-малко трима офицери от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) и Росгвардия.

 

Съобщението следва украинска партизанска атака срещу бивш началник на народната милиция на Луганската народна република на 8 ноември; удари срещу руска военна база в окупирания Скадовск, Херсонска област и активи на Черноморския флот в Крим на 9 ноември; и три удара в тила и партизански атаки в Русия на 11 ноември.

 

Украинските сили провеждат ударна кампания, специално насочена към окупирания Крим от лятото на 2023 г. Руското правителство се опитва да омаловажи мащаба на усилията си да засили контрола върху руското информационно пространство.

 

Руското министерство на цифровото развитие заяви на 12 ноември, че ще блокира само конкретни виртуални частни мрежови услуги, които "експертна комисия" идентифицира като заплахи, вероятно с цел да попречи на руснаците да заобиколят усилията на руската цензура и да се анонимизират онлайн.

 

Министерството на цифровото развитие отговори на запитване от фракцията "Нови люди", изразяващо загриженост относно усилията на руското правителство да ограничи достъпа до информация в интернет и се опасява, че руското правителство просто ще идентифицира всички VPN услуги като заплахи и ще ги блокира.

 

Руското правителство наскоро обяви забрана на услуги, които предоставят виртуални и временни мобилни номера, считано от 1 септември 2024 г., и руснаците могат да използват тези мобилни номера във връзка с VPN услуги, за да формират анонимни онлайн личности, за да избегнат усилията на руската цензура.

 

Малко вероятно е руското правителство да позволи на VPN да работят в Русия, което би позволило на руснаците да заобиколят усилията на цензурата и да останат анонимни от руското правителство.

 

Русия продължава да се представя като виден гарант за сигурността на авторитарните страни в Африка. Руският заместник-министър на отбраната Александър Фомин заяви по време на телевизионно интервю за програмата "Военная приемка" на 12 ноември, че Русия ще подпише споразумения за военно сътрудничество с още шест африкански държави в близко бъдеще.

 

Фомин заяви, че в момента Русия има военни споразумения с 30 от 54-те африкански държави и добави, че Русия е "много активна" на африканския континент. Фомин не уточни с кои африкански държави Русия ще подпише споразумения, въпреки че през последните месеци руският министър на отбраната Сергей Шойгу и заместник-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров се срещнаха с делегации от Буркина Фасо, Нигер, Мали и Либия.

 

Френскоезичното издание Jeune Afrique съобщи на 11 ноември, че група руски военнослужещи са пристигнали в Буркина Фасо, за да защитят президента Ибрахим Траоре от бъдещи опити за преврат, което руски източници кредитират като резултат от срещата на Шойгу на 7 ноември с министъра на отбраната и по въпросите на ветераните на Буркина. Бригаден генерал Касум Кулибали.

 

Изглежда, че Кремъл използва военни споразумения със сахелските хунти, за да се вмъкне във властовия вакуум, създаден от оттеглянето на западните актьори от региона, като например оттеглянето на ООН от Мали.

 

Руските сили извършиха ограничена серия от ракетни удари, насочени към Южна Украйна на 12 ноември. Украински военни служители съобщиха, че руските сили са изстреляли две крилати ракети Kh-59 и балистична ракета Искандер по цели в Южна Украйна.

 

Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че украинската противовъздушна отбрана е прихванала крилата ракета Х-59 над Николаевска област и че втората ракета Х-59 и ракетата Искандер са поразили ненаселени райони.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени