Кипър, Израел и Гърция започват изграждането на общ електропровод

Кабелът ще бъде с капацитет 1000-2000 MW. Очаква се електропроводът да бъде завършен до 2024 г.

Интерконектор EuroAsia
Интерконектор EuroAsia Източник: EuroAsia

Най-дългият подводен електропровод в света е на финалната права. Кипър, Гърция и Израел се подписаха под предварително споразумение за изграждане му. Той ще премине по дъното на Средиземно море, съобщава Ройтерс. Кабелът ще свързва електропреносните мрежи на трите държави. Проектът е на стойност 900 милиона долара. Проектът, наречен Евроазиатски интерконтектор, ще осигури резервен източник на енергия в случай на бедствие. Това обяви израелският енергиен министър Ювал Щайниц. Той пристигна в Никозия за подписването на меморандума.

"Кабелът ще ни позволи да получаваме електроенергия от електрическите мрежи на европейския континент по време на извънредна ситуация и по-важното – ще подкрепи способността ни да увеличим значително зависимостта от генерирането на слънчева енергия", каза Щайниц. Израелското министерство заяви, че Европейският съюз е признал кабелната мрежа като "проект от общ интерес" и е готов да я финансира отчасти. Според кипърските власти интерконектора "ЕвроАзия" ще подобри енергийната сигурност на острова и ще увеличи делът на възобновяемата енергия от вътрешни източници.

 

"Консултациите между трите работни групи бяха интензивни и продължиха гладко", за да се изготви окончателният документ, който да бъде подписан от тримата енергийни министри, са заявили източници от енергийното министерство на Кипър пред Financial Mirror.

 

Кабелът ще бъде с капацитет 1000-2000 MW. Очаква се електропроводът да бъде завършен до 2024 г., съобщават израелското енергийно министерство. Според кипърските власти обаче ще е готов още през 2023 година. Кабелът ще е с дължина 1500 километра и ще бъде положен на дълбочина максимум 2700 метра. Това го прави най-дългият електропровод, поставен на най-голямата дълбочина. Кабелът ще покрива три участъка в Средиземно море. Първият е 310 километра между Израел и Кипър. Вторият – 900 километра между Кипър и Крит. Последният е дълъг 310 километра между Крит и континенталната част на Гърция. Той ще може да пренася електроенергия от производители на чиста енергия до Европа по 1208 км "магистрала за електричество". Това ще става през конверторни станции, построени от Siemens. Кабелът също така ще задоволи изискванията за "енергийна сигурност" за Европа. В същото време ще сложи край на енергийната изолация на Кипър. Интерконекторът EuroAsia е приоритет във визията на президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по т.нар "Зелена сделка".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени