Кириакос Мицотакис: Гърция няма да достави на Украйна системи за ПВО "Пейтриът" или С-300

Гръцкият премиер потвърди, че са отправени запитвания, и посочи, че Атина е готова да достави други материали, от които има в излишък

Гърция отказа да даде своите системи Patriot на Украйна
Гърция отказа да даде своите системи Patriot на Украйна Източник: Колаж/Главред

Гърция няма да достави на Украйна системи за противовъздушна отбрана Patriot или С-300, заяви премиерът Кириакос Мицотакис в интервю за  Iefimerida.

 

"Гърция няма да изпрати на Украйна нито С-300, нито Patriot, каза Мицотакис, цитиран от Главред. По думите му Атина вече е предоставила различно отбранително оборудване на Киев, но не може да достави оръжейни системи, които са от решаващо значение за самата Гърция.

 

Мицотакис направи този коментар, след като неотдавна се появиха медийни твърдения, че европейски лидери са оказвали натиск върху Гърция да достави системи за ПВО на Украйна.

 

Гръцкият премиер потвърди, че са отправени запитвания, и посочи, че Атина е готова да достави други материали, от които има в излишък. "Ако можем да намерим такива материали, ще действаме", добави той.

 

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени