Кирил Петков замазва казаното от Кокорчо: Позицията на Румен Радев е от неразбиране на ситуацията

Много се надявам българския парламент да вземе решение за военно-техническа помощ за Украйна, подчерта Петков

Кирил Петков в Бородянка
Кирил Петков в Бородянка Източник: Скрийншот видео кадър

Позицията, която вчера държавният глава Румен Радев изрази и която Асен Василев определи като позорна, се дължи на неразбиране на ситуацията. Това заяви българският премиер Кирил Петков при пряко включване от украинския град Бородянка, където е придружен от говорителя на правителството Лена Бориславова и представители на другите партии в четворната коалиция, без БСП. 

 

Петков каза, че като министър-председател не е спокоен с тази позиция и потвърди, че тази позиция не е на демократичния свят, на цивилизования свят и на България.

 

"Трябва да се спре и с хибридките, които широко се разпространяват в България", добави той.

 

Самата реторика - "не давайте оръжие, за да има по-бързо мир", е вредна. Да не даваме, за да може Путин бързо да си свърши работата и всичко след това е наред, добави Петков и посочи изпепелен и ударен жилищен блок зад гърба си, който е "един блок в "Младост", по неговото сравнение.

 

"Това не са някакви си украински проблеми. Това не са военни обекти, стратегически обекти, това за жилища, хора са живели тук, виждат се дори и детски играчки... Тук имаме една нормална държава, срещу която летят ракети и се забиват в жилищни сгради. Това не е проблем между две държави, които се бият за нещо си. Това не е битката на Украйна, за Украйна, а е цивилизационен избор".


Петков се опита да прави паралели с Априлското въстание: "Ако някой беше казал по време на Априлското въстание - ами най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават, това позиция ли е?".

 

Много се надявам българския парламент да вземе решение за военно-техническа помощ за Украйна, подчерта премиерът. Той увери, че България ще продължи и с хуманитарната помощ.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени