Китай и Филипините в спор за риболовна зона

Китай коментира, че риболовните кораби са акостирали до рифа заради лошо метеорологично време. Пекин твърди, че рифът е част от спорните острови Спратли, към които има претенции

Китай и Филипините в спор за риболовна зона в Южнокитайско море
Китай и Филипините в спор за риболовна зона в Южнокитайско море Източник: АР

Въоръжените сили на Филипините получиха заповед за разполагане на допълнителни военни кораби в Южнокитайско море на фона на разрастващия се дипломатически спор около 200 китайски риболовни кораби край спорен риф, информира Франс прес. Китай има претенции към почти цялата акватория. Тази седмица САЩ обвиниха Пекин в опити за "сплашване и провокиране на други" с разполагането на риболовни кораби до рифа Уитсън. Министърът на отбраната на Филипините настоя преди три дни китайските кораби да се оттеглят от риф в акваторията. Министърът определи тяхното присъствие като "провокативно действие за милитаризиране на района.

 

"Призоваваме китайците да прекратят това нахлуване и незабавно да изтеглят тези кораби, които нарушават нашите морски права и незаконно навлизат в нашата суверенна територия", призова военният министър Делфин Лорензана. Външният министър Теодоро Локсин съобщи, че Филипините са протестирали дипломатически заради китайското присъствие.

 

Китай коментира, че риболовните кораби са акостирали до рифа заради лошо метеорологично време. Пекин твърди, че рифът е част от спорните острови Спратли, към които има претенции.

Говорител на въоръжените сили на Филипините съобщи, че допълнителни военни кораби ще провеждат "суверенни патрули" във водите. Той не каза дали корабите ще се доближат до рифа, и какъв клас кораби са изпратени.

 

Рифът, наричан от Манила Хулиан Фелипе, е плитък коралов регион на около 175 морски мили (324 километра) западно от град Батараза в западната филипинска провинция Палаван. Попада в изключителната икономическа зона на Филипините.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени