Китай подкрепя Еквадор в банановата война с Русия

"Росселхознадзор" наложи забрана за доставка на банани от пет предприятия в Еквадор заради оръжие, което страната изпраща в САЩ, а оттам - в Украйна

Еквадорски банани
Еквадорски банани Източник: Pinterest

Китай ще се превърне в нов пазар за банани от Еквадор, които от началото на февруари вече не се доставят на Русия. Износът на еквадорски банани за Китай през следващите пет години се планира да бъде увеличен с 1,5 пъти, съобщи в четвъртък в социалната мрежа X Асоциацията на еквадорските износители на банани (AEBE).

 

 

Според асоциацията, отварянето на китайския пазар за производителите на банани е станало възможно благодарение на влизането в сила на споразумението за свободна търговия, което беше одобрено от Народното събрание на страната предишния ден. Потенциални потребители ще бъдат 1,4 милиарда китайски жители, подчертава AEBE.

 

По-рано "Росселхознадзор" наложи забрана за доставка на банани от пет предприятия в Еквадор, позовавайки се на откриването на опасен карантинен вредител - полифагозната гърбава муха. Русия ще спре износа от следните компании: Agzulasa, Don Carlos Fruit, Agroaereo Fruit Export, Asociación de Producción Agropecuaria de el oro Asoproagroro, Comercializadora de Banano.  

 

Решението е взето малко след като еквадорските власти обявиха намерението си да прехвърлят в САЩ произведена в Русия военна техника, която по-късно да бъде изпратена в украинската армия. Подобна позиция на Еквадор е безразсъдна и е резултат от натиск от заинтересовани страни, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

 

Еквадорският президент Даниел Нобоа нарече позицията на Русия "не съвсем адекватна". Той също така посочи, че САЩ официално ще получат не военна техника, а "скрап", който може да бъде прехвърлен в рамките на международни споразумения. Страната разполага с хеликоптери Ми-171Е и ПЗРК "Игла".

 

Вместо еквадорските банани, които Русия купува още от съветско време, внасяйки една пета от произведените в Еквадор плодове, "Росселхознадзор" одобри доставката на банани от Индия. Първата партида пристигна в Русия през януари, а допълнителни доставки се очакват през февруари, съобщиха от ведомството в началото на седмицата.

 

Пресслужбата на "Росселхознадздор" отбеляза също, че решението за отваряне на руския пазар за индийски банани е взето след дълги преговори и обемът на доставките ще се увеличи. Индия е най-големият производител на банани в света, като е отгледала 33 милиона тона банани миналата година, според ФАО.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени