Китайските банки отказват да приемат долари от руски компании

Банките на друга "приятелска" страна, Турция, също наложиха по-строги ограничения на Русия

Китайска банка
Китайска банка Източник: Depositphotos

Китайските банки са отказали да извършват каквито и да било плащания в долари с компании от Русия, а някои са прекратили кореспондентски отношения с руски кредитни институции, съобщи източник на вътрешния банков пазар пред "Известия".

 

Това стана, след като на 22 декември САЩ затегнаха контрола върху спазването на ограниченията срещу Русия и заплашиха чуждестранните банки с вторични санкции за нарушаване на ограничителните мерки.

 

Долари
Долари Източник: Pixabay

Отказът на китайските банки да извършват плащания в долари беше потвърден от Алексей Порошин, член на Съвета на директорите на "Бизнес Русия", генерален директор на "Първа група" АД. В същото време, според него, транзакциите в юани все още са възможни.

 

Преди САЩ да отправят заплаха за вторични санкции руските компании можеха да изпращат плащания до Китай в долари от големи местни банки, чрез SWIFT и чрез кореспондентски отношения, каза Алексей Разумовски, търговски директор на "Импая Рус".

 

Китайските кредитни институции се страхуват да не попаднат под ограничения, а всички плащания в долари се извършват чрез кореспондентски сметки в американски банки и лесно се проследяват, затова бързат да ограничат подобни транзакции, обясни източник от бизнес общността.

 

Рубла-долар-юан
Рубла-долар-юан Източник: Shutterstock

В тази връзка китайските банки проявяват интерес към разплащания в национални валути, каза Олег Абелев, ръководител на аналитичния отдел на ИК "Риком-Траст".

 

По-рано източници на  Bloomberg  съобщиха, че китайските държавни банки са решили да затегнат контрола върху операциите с Русия. Според тях банките ще спрат да обслужват компании, включени в санкционните списъци, и ще спрат да предоставят финансови услуги на руския военно-промишлен комплекс, независимо от валутата и юрисдикцията, в която се извършват транзакциите.

 

Според него стотици партньори в Китай вече са обявили намерението си да затегнат контрола. Това се отнася за пълен преглед на пакета от документи за договорите и надзора за това, че лица от санкционния списък не участват в плащанията. Китайските държавни компании също бяха помолени да изпращат плащания от трети страни, които не са свързани с Русия, добави Порошин.

 

Банките на друга "приятелска" страна, Турция, също наложиха по-строги ограничения на Русия. Почти всички турски банки, работещи с руски компании, блокират плащанията, включително в лири и рубли, и закриват кореспондентски сметки на своите "колеги" от Руската федерация. В момента единствената организация, чрез която все още е възможно да се изпращат пари в Турция, е Райфайзенбанк, каза Разумовски.

 

Проблемите възникнаха малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен посети Турция. По време на посещението си той обсъди с турския външен министър Хакан Фидан "санкциите и контрола върху износа", както и възможните опити за заобикалянето им.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени