Китайските строителни предприемачи са в "режим на оцеляване", а Китайската централна банка намали изненадващо основните лихвени проценти по заемите

Това станало необходимо след като стана ясно, че икономиката на страната неочаквано се е забавила през юли

Китай
Китай Източник: 24 tehno

Китайските строителни предприемачи, които са в "режим на оцеляване", са намалили рязко инвестициите си в имоти през юли, а новозапочнатото строителство е отбелязало най-големия си спад от близо десет години, което показва, че изпитващият затруднения с ликвидността сектор няма да се възстанови скоро, пише Ройтерс.

 

Китайският имотен пазар съставлява около една четвърт от икономиката, но е обхванат от капиталова криза от лятото на 2020 г., което доведе някои лишени от средства строителни компании до спиране на плащанията по дълговете им и затруднения да завършат проекти. Влошаването на нагласите на купувачите също забавя новите инвестиции от строителните компании.

 

Инвестициите в имоти през юли са намалели с 12,3% на годишна база, най-големия спад през тази година, а новозапочнатото строителство от гледна точка на разгъната застроена площ се е свило с 45,4%, най-голямото свиване от януари-февруари 2013 г. насам, сочат изчисления на Ройтерс на база данните на Националното статистическо бюро, публикувани в понеделник.

 

"Всички, с изключение на държавните компании, са в режим на оцеляване", коментира високопоставен представител на базирана в Шънджън строителна компания, пожелал да остане анонимен.


Китайската централна банка намали изненадващо основните лихвени проценти по заемите в понеделник, за да съживи търсенето, след като стана ясно, че икономиката на страната неочаквано се е забавила през юли, съобщи Ройтерс. Активността на фабриките и търговията на дребно са притиснати от политиката на Пекин за нулево разпространение на COVID и кризата на пазара на имоти в страната. 

 

Новите данни очертават мрачна картина - втората по големина икономика в света не успява да се отърси от удара по растежа през тримесечието до края на юни вследствие на строгите ограничения заради COVID, което накара някои икономисти да понижат своите прогнози.

 

Промишленото производство е нараснало с 3,8% през юли спрямо година по-рано, отчита Националното статистическо бюро, по-слабо от увеличението от 3,9% през юни и очаквания от анализаторите ръст от 4,6%. 

Продажбите на дребно, които се завърнаха към растеж през юни, са се повишили с 2,7% през юли спрямо година по-рано при прогнози за 5,0% и растежа от 3,1% през предходния месец.

 

"Данните за юли предполагат, че възстановяването след Covid блокадите е изгубило сила, тъй като еднократният тласък от повторното отваряне на икономиката изчезна, а бойкотите на ипотеките предизвикаха ново влошаване в сектора на имотите", коментира Джулиан Евънс-Причард, старши икономист за Китай в Capital Economics.

 

"Китайската народна банка вече отговаря на тези насрещни ветрове, като засилва подкрепата... Но тъй като кредитният растеж реагира по-слабо на разхлабването на политиката, отколкото в миналото, това вероятно няма да е достатъчно, за да предотврати по-нататъшна икономическа слабост."

 

След публикуването на данните местните акции заличиха по-ранното поскъпване, а юанът отслабна до едноседмично дъно спрямо долара. Австралийският долар и новозеландският долар отстъпиха от последните си двумесечни върхове.

 

Така предупрежденията за потенциална глобална рецесия се засилват.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени