Китайският парламент одобри увеличение на военните разходи със 7,2 процента

Китайските народни представители са одобрили и набелязването на ръст на икономическия растеж за настоящата година от 5 процента

Китай
Китай Източник: 24 tehno

Китай ще увеличи разходите си за отбрана с повече от 7 процента, след като Общокитайското събрание на народните представители (еднокамарният парламент) прие решението в днешния заключителен ден на годишната си сесия, предаде ДПА. Агенцията посочва, че това Пекин увеличава военните си разходи за втора поредна година.

 

Новото увеличение последва строгото предупреждение, отправено за пореден път от комунистическите лидери в Пекин по отношение на демократично управлявания Тайван. Миналата седмица китайският външен министър Ван И предупреди останалите държави да не се намесват в спора между Китай и самоуправляващия се остров.

 

Онези, които подкрепят независимостта на Тайван, "ще се изгорят, докато си играят с огъня, и ще берат горчивите плодове на това, което са посели", Заяви Ван на пресконференция в четвъртък в кулоарите на годишната сесия на китайския парламент. Първият дипломат на страната нарече произведените през януари избори за президент и парламент на Тайван "просто местни избори в една част от Китай". 

 

Управляващата Китайска комунистическа партия брои Тайван за китайска територия, въпреки че островът с население от около 23 милиона души има свое независимо правителство от 1949 г. Досегашният вицепрезидент Уилям Лай бе избран за президент и се очаква да встъпи в длъжност на 20 май.

 

ДПА отбелязва, че, както се е очаквало, китайските народни представители са одобрили и набелязването на ръст на икономическия растеж за настоящата година от 5 процента, което някои наблюдатели са определели като доста амбициозна цел. Министър-председателят Ли Цян обяви в първия ден на сесията във вторник този ръст, макар и втората по сила икономика в света да е изправена пред намаляващи поръчки за стоките ѝ от световните пазари, понижено домашно потребление и криза в имотния сектор.

 

ДПА посочва, че след края на тази сесия на Общокитайското събрание на народните представители не е имало пресконференция, което се случва за първи път от 30 години. Според агенцията това е един от малкото случаи, в които премиерът говори пред медиите и това се излъчва пряко по телевизията. Макар и подобна пресконференция с присъствието на журналисти от Китай и чужбина да е дирижирана и въпросите да са одобрени предварително, липсата на подобна проява се приема от ДПА като затваряне на още един канал на информация от Пекин.

 

Китайският парламент, чиято годишна сесия се провежда едновременно със заседанията на консултативния орган, известен под името Китайска народна политическа консултативна конференция, има по-скоро представителна функция.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени