Кличко: Русия няма да ни открадне Коледа

В Киев грейна празнична елха въпреки руските терористични атаки

Коледната елха в Киев
Коледната елха в Киев Източник: РБК-Украина

Въпреки че вчерашният ден започна с поредица от въздушни атаки срещу критична инфраструктура в Киев, в края му в центъра на украинската столица грейна празнична коледна елха.

 

12-метровото изкуствено дърво беше символично украсено с гълъби на мира и сини и жълти лампички - цветовете на украинското знаме. На върха му е поставен гербът на страната, който изобразява златен тризъбец.

 

Няколко десетки жители устояха на смразяващия студ, за да се полюбуват на елхата, която е поставена в близост до катедралата "Света София".

 

Те изразиха радост, че дървото "внася празнична атмосфера в такъв труден период".

 

"Руснаците се опитват да лишат нашите граждани от нормален живот, но ние няма да им позволим да откраднат най-големите празници - Нова година и Коледа - от децата ни", подчерта кметът на Киев Виталий Кличко при откриването на елхата.

 

 

Според православната традиция украинците празнуват Коледа на 7 януари. Проучвания обаче показват, че все повече хора предпочитат да преместят датата на 25 декември, в съответствие с други църкви.

 

Изследване на общественото мнение сочи, че подкрепата за промяната на датата е нараснала от 26% през 2021 г. на 44% през тази година.

 

Кличко обясни, че първоначално не е имало намерения за поставяне на дървото заради атаките на руските сили, които причиниха прекъсвания на тока и изтощиха украинската електрическа мрежа. В резултат на това милиони хора останаха без електричество посред зима. В този контекст градът се адаптира - светлините на празничната елха се захранват от дизелов генератор, а декорациите от предишни години се използват повторно.

 

"Нарекохме я "елхата на украинската непобедимост", заяви Кличко, подчертавайки, че всичко е направено, "за да имат децата празник въпреки трудните времена".

Още от "Светът"

Законът за "чуждестранните агенти" в Грузия доведе до сблъсъци между протестиращите и полицията

Лидерът на основната опозиционна в Грузия Леван Хабеишвили бе набит при вчерашен протест срещу законопроекта за чуждестранните агенти в столицата Тбилиси

Прочетете повече прочетете повече

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени