Ключова е доставката на ракети с далечен обсег на действие и на бойни самолети, заяви Дмитро Кулеба в навечерието на Мюнхенската среща по сигурността

Ще говорим и за членството на Украйна в НАТО и за бъдещето на Русия като цяло, добавя украинският външен министър

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: НАТО

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба е убеден, че настоящата Мюнхенска конференция по сигурността ще бъде важна, тъй като на нея ще се решават въпросите на сигурността на Украйна, Европа и света като цяло. Това съобщава украинското МВнР.

 

"Тази година на Мюнхенската конференция по сигурността ще популяризираме приоритетни за Украйна теми. Ключова е доставката на ракети с далечен обсег на действие, както и на бойни самолети, тъй като самолетите са последният вид оръжия, които трябва да бъдат деблокирани, след като всички останали позиции (оръжия, подлежащи на доставяне, бел. ред.) стартирахме миналата година благодарение усилията на военното ръководство. Ще говорим и за членството на Украйна в НАТО, и за бъдещето на Русия като цяло", заявява Кулеба.

 

Украинският дипломат припомни, че именно на Мюнхенската конференция преди година Володимир Зеленски е произнесъл основна реч, в която наред с други неща, е призовал Украйна да получи оръжие.

 

Мюнхенската конференция по сигурността ще се проведе от 17 до 19 февруари, в навечерието на годишнината от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. На тазгодишното събитие не е поканен представител на руското правителство. Вместо членове на правителството от Русия обаче бяха поканени представители на руското гражданско общество и опозиция, сред които бившият световен шампион по шахмат Гари Каспаров и критикът на Кремъл Михаил Ходорковски.

 

Междувременно стана ясно, че председателят на Европейския съвет Шарл Мишел официално е поканил украинския президент Володимир Зеленски да присъства на срещата на върха на лидерите на Европейския съюз, която ще се проведе в Брюксел на 9-10 февруари. От съображения за сигурност не се предоставя допълнителна информация.

 

Това ще е второто излизане на Зеленски от страната от началото на войната на Русия срещу Украйна. За първи път президентът прекрачи границите, за да отиде във Вашингтон и да се срещне с американския президент Джо Байдън през декември 2022 г. 

 

Пътуването на Зеленски ще стане в момент, в който усилено както украинското разузнаване, така и западните партньори говорят за започване на нова офанзива от страна на Кремъл.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени