Кметът на Херсон опроверга руските нашественици: Градът е под украински контрол

Херсон и околностите му бяха подложени на интензивни бомбардировки през последните часове

Игор Колихаев
Игор Колихаев Източник: Херсон онлайн

Кметът на Херсон Игор Колихаев каза, че градът все още е под украински контрол, с което опроверга разпространените по-рано твърдения, че руските окупатори са го завзели.

 

"Още сме Украйна. Продължаваме да се съпротивляваме. Днес ще се опитам да намеря решения по въпросите, свързани със събирането на телата на загиналите, с възстановяването на подаването на електричество, газ, вода и отопление там, където, където има спирания. Но ви предупреждавам: да успея да свърша това днес ще бъде чудо", написа Колихаев в профила си във Фейсбук. 

 

 

Херсон и околностите му бяха подложени на интензивни бомбардировки през последните часове. Херсонска област, която граничи с Крим, бе атакувана още в началото на руската инвазия на 24 февруари, припомня Франс прес.  

 

Hоворителят на руското министерство на отбраната Rhf, Конашенков заяви, че цивилните инфраструктури и общественият транспорт в града продължават да функционират нормално. "Продължават преговорите между руското военно командване и градската и областната администрация за решаване на въпросите по поддръжка на функционирането на обекти на обществената инфраструктура и гарантирането на правовия ред и сигурността на населението", каза той, цитиран от ТАСС.

 

Руските окупатори влязоха в Херсон и понастоящем контролират речното пристанище и железопътната гара на града, заяви кметът Колихаев, цитиран от украинската информационна агенция УНИАН, която се позовава на украинския портал "Сегодня".

По непотвърдена информация е била обстреляна градската централа на Службата за сигурност на Украйна, което е довело до пожар. Колихаев помоли президента на Украйна Володимир Зеленски да организира "зелен коридор" за "събирането на стотиците трупове в района" на Херсон. 

 

Кметът заяви пред "Радио Свобода", че загинали и ранени има както сред военните, така и сред цивилното население. "Руските терористи стрелят по училища, по многоетажни сгради, в града се чуваха много взривове", каза Колихаев.

 

Още от "Светът"

Зеленски приветства американския пакет от военна помощ, отправи молба за допълнителна противовъздушна отбрана

Зеленски заяви пред Блинкън, че Украйна се нуждае от две батареи за противовъздушна отбрана за североизточния град Харков, който е подложен на руски въздушни удари

Прочетете повече прочетете повече

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени