Коалицията във формата "Рамщайн" е осигурила повече от $88 млрд. военна помощ на Украйна в продължение на две години

Според него 15 съюзници са предоставили на Украйна повече средства от САЩ, въз основа на дял от техния БВП

Лойд Остин
Лойд Остин Източник: Shutterstock

Коалицията от държави, обединени във формат "Рамщайн" е осгуриа за последните две години повече от $88 млрд. военна помощ за Киев, заяви министърът на отбраната Лойд Остин.

 

Според него 15 съюзници са предоставили на Украйна повече средства от САЩ, въз основа на дял от техния БВП. Остин заяви, че коалицията "Рамщайн" продължава да работи на два фронта.

 

"Първо, работим заедно за оказване на краткосрочна подкрепа на украинските войски. И второ, работим усърдно с лидерите на Украйна, за да планираме дългосрочната й отбрана и възпиране. Тази дългосрочна подкрепа се основава на коалиции на възможностите и те вече работят", подчерта шефът на Пентагона.

 

Остин добави, че тези коалиции на възможностите обединяват страните, за да се съсредоточат върху най-критичните непосредствени и дългосрочни нужди на Украйна.

 

"Коалициите на възможностите ще позволят на приятелите на Украйна да координират нашата подкрепа за години напред, както и да създадат последователен, оперативен и устойчив подход за гарантиране на дългосрочната сигурност на Украйна", каза американският министър на отбраната.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени