Командващият германските ВМС подаде оставка заради проруски изказвания

Това, което Путин иска, "е да бъде уважаван", заяви военният във видеозапис, разпространяван в интернет

Вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах
Вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах Източник: Picture Alliance

Командващият Военноморските сили на Германия вицеадмирал Кай-Ахим Шьонбах подаде оставка, след като беше подложен на критики, защото заяви, че Владимир Путин иска уважение и Киев никога няма да си върне анексирания от Москва полуостров Крим, предадоха световните агенции. 

 

"Поисках от министърката на отбраната Кристине Ламбрехт да ме освободи незабавно от заеманата длъжност", се казва в изявление на адмирала. "Министърката прие искането". Освен това вицеадмиралът беше нарекъл глупост идеята, че Русия иска да навлезе в Украйна. 

 

Това, което Путин иска, "е да бъде уважаван", заяви военният във видеозапис, разпространяван в интернет, който беше заснет на среща на група за анализи, провела се в петък в Делхи.  "Лесно е да му се даде уважението, което иска и което вероятно заслужава", добави Шьонбах. Той определи като глупост идеята, че Русия иска да започне инвазия в Украйна. Следобяд вицеадмиралът се извини, като нарече изказванията си необмислени. 

 

"Това беше очевидно грешка", добави той в Туитър. Но в изявление по-късно вечерта той обясни, че е подал оставка, "за да не нанесе допълнителни вреди на германския флот и особено на Федерална република Германия". Следобед германският посланик в Киев беше призован във външното министерство по повод изявлението на генерала, което украинските власти окачествиха като "напълно неприемливо".

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени