Командващият ВВС на Великобритания: Готови сме за война с Русия

Според него британските пилоти са длъжни да поддържат съюзниците си в НАТО и да бранят територията на НАТО, а не само тази на Великобритания

Маршал Майк Уигстън
Маршал Майк Уигстън Източник: Twitter

Въздушните сили на Великобритания са готови за война с Русия, ако тази държава-агресор се превърне в заплаха за Обединеното кралство или неговите съюзници. Съвместната работа на британската авиация с нейните партньори дава на английските пилоти преимущество във въздушния бой. 

 

Това заяви в коментар пред Sky News главния маршал от авиацията на Великобритания Майк Уигстън. Според него вероятността от пряк сблъсък между Запада и Русия се увеличава, тъй като Москва става все по-агресивна. 

 

"Въздушният бой може да се случи, когато бойните самолети (на Великобритания, бел. ред.), например F-35 или Typhoon, влязат в близък сблъсък със самолетите на противника. Това е заплаха, която вече е сурова реалност, след като се води пълномащабна война срещу Украйна, в която руските и украинските пилоти вече са се сблъскали", добавя той. 

 

Според него британските пилоти са длъжни да поддържат съюзниците си в НАТО и да бранят територията на НАТО, а не само тази на Великобритания. "Ние се надяваме, че няма да се стигне до това и сдържането ще сработи, но ще дойде ден, когато Русия ще предприеме агресивни действия срещу натовските държави и ние трябва да сме готови за това", подчерта маршал Уигстън. 

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени