Коментарът на Тръмп за НАТО и "насърчаването на Русия" е това, което Путин "иска да чуе", каза министърката на отбраната на Нидерландия

Нашата сила е в нашето единство. Ако не сме единни, ставаме по-слаби. И ние знаем, че точно това цели Путин, добави тя

Министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен
Министърът на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен Източник: РИА Новости

Коментарът на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп относно НАТО и Русия е това, което руският президент Владимир Путин иска да чуе, заяви днес министърката на отбраната на Нидерландия Кайса Олонгрен.

 

На предизборен митинг в Конуей, щата Южна Каролина, Тръмп, който е претендент за президентската номинация на Републиканската партия за изборите тази година, каза, че в качеството си на президент на САЩ е предупредил колега начело на страна членка на НАТО, че ако не изразходва средства за отбрана, той не само не би защитил въпросната държава, но и би "насърчил Русия да направи каквото си поиска".

 

"Съвсем честно, аз мисля, че това е точно което Путин иска да чуе", каза Олонгрен за Ройтерс днес. "Нашата сила е в нашето единство. Ако не сме единни, ставаме по-слаби. И ние знаем, че точно това цели Путин", добави тя.

 

Задължението на колективната отбрана е залегнало в Член 5 на договора за създаването на НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор) и той предполага, че нападението срещу една от държавите от алианса значи нападение срещу всички. "Не за първи път той (Тръмп) казва нещо в този дух. Но при всички положения е обезпокоително, естествено", продължи нидерландската военна министърка.

 

"... И аз съм на мнение, че, особено сега, когато над страните от НАТО е надвиснала реална заплаха, е доста тревожно човек от такъв важен калибър да изрича подобни неща", заяви още тя, допълвайки, че повечето от съюзниците в НАТО са или пред достигане, или вече са се вместили в изискваните 2 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) за бюджет за национална отбрана.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени