Комисията по външни отношения на Сената на САЩ обвини Русия за геноцид в Украйна

Трябва да продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим украинския народ в борбата му за оцеляване, каза американският сенатор Джим Риш

Сенат на американския Конгрес
Сенат на американския Конгрес Източник: Pinterest

Комисията по външни отношения на Сената на Съединените щати одобри резолюция, признаваща руските действия в Украйна за геноцид. Изявлението беше публикувано в сряда на  уебсайта  на комисията.

 

"Тази резолюция осъжда геноцида срещу украинския народ, призовава правителството на САЩ да работи с нашите съюзници за предотвратяване на бъдещи актове на геноцид и подкрепя разследванията за изправяне на тези ужасни престъпления пред правосъдието. Трябва да продължим да правим всичко възможно, за да подкрепим украинския народ в борбата му за оцеляване", каза американският сенатор Джим Риш.

 

Проекторезолюцията призовава Съединените щати, в сътрудничество със съюзниците в НАТО и Европейския съюз (ЕС), да предприемат мерки за подкрепа на правителството на Украйна за предотвратяване на по-нататъшни актове на руски геноцид срещу украинския народ и подкрепя трибунали и международни наказателни разследвания за търсене на отговорност от руски политически лидери и военен персонал за агресивна война, военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

 

Резолюцята на Комисията по външни отношения на Сената
Резолюцята на Комисията по външни отношения на Сената Източник: Сайт на Сената на американския Конгрес

 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени