Комунизмът е несъстоятелна система, коментира събитията в Куба американският президент

През последните дни Куба е обхваната от масови протести, има убити и ранени

Джо Байдън
Джо Байдън Източник: iStock

Президентът на САЩ Джо Байдън определи Куба като неосъществена държава, която потиска своите граждани, съобщи "Гласът на Америка". Той коментира темата за Куба на съвместната си пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел в Белия дом. Байдън добави, че самият комунизъм е "несъстоятелна система", а социализмът не е особено полезен като замяна на комунизма.

 

Американският президент посочи, че САЩ обмислят множество възможности за подпомагане на кубинските граждани, както и че бъдат приложени тези мерки, от които кубинското правителство не би могло да възползва за своите интереси. Една от вероятните мерки е САЩ да изпратят ваксини, за да помогнат на Куба в борбата нарастващата заболяемост от COVID-19. Това ще стане ако кубинските власти допуснат външен дистрибутор, например международна организация, работеща в сферата на здравеопазването.

 

Джо Байдън заяви, че не се предвиждат парични преводи за финансово подпомагане, тъй като е твърде вероятно кубинското правителство да конфискува парите или значителна част от тях. През последните дни Куба е обхваната от масови протести, които администрацията на Байдън първоначално свързваше със епидемичния взрив от COVID-19, а през последните дни - с недоволството срещу тоталитарното управление на островната страна.

 

Най-малко 115 души бяха задържани през последните дни, а в социалните мрежи, въпреки ограниченията на достъпа до интернет, който властите наложихе, се появиха съобщения за загинали и безследно изчезнали. "Поради липса на достъп е трудно да се каже колко са загиналите, ранените, изчезналите. Но ги има. Режимът потушава социалния пламък, само както диктатурите умеят да го правят - с насилие." - написа в Twitter журналистът Абрам Хименес Иноа.

Хиляди хора излязоха на протести в Куба
Хиляди хора излязоха на протести в Куба Източник: ТАСС



Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени