Конгресът на САЩ гласува следващата седмица 17,6 милиарда долара за Израел

В документа не се споменава оказване на помощ на Киев

Американският Конгрес
Американският Конгрес

Законопроект, предоставящ 17,6 милиарда долара нова военна помощ на Израел, докато той води война срещу "Хамас", беше представен в събота в Камарата на представителите (горната камара на Конгреса) на САЩ, съобщаваРойтерс. 

 

Документът бе публикуван на сайта на члена на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт (републиканец от Калифорния). Според него, САЩ по-специално трябва да отделят 4 милиарда долара за попълване на запасите от боеприпаси за системите за противоракетна отбрана Iron Dome (Железен купол) и David's Sling (Прашката на Давид) в Израел и 4,4 милиарда долара за попълване на американските запаси от оръжия, прехвърлени на Израел. В документа не се споменава оказване на помощ на Киев. 

 

Законопроектът, предложен от комисията по бюджетните кредити на Камарата, може да бъде гласуван в пълния състав на камарата през следващата седмица, каза председателят Майк Джонсън в писмо до членовете.

 

Контролираната от републиканците Камара преди това одобри 14,3 милиарда долара нова военна помощ за Израел, но с изискването за връщане на част от парите, които вече са предназначени за Службата за вътрешни приходи на САЩ.

 

Контролираният от демократите Сенат се противопостави на тази разпоредба и се очаква да разкрие законодателен пакет, който ще помогне на Израел, както и ще предостави повече военна помощ за Украйна във войната й срещу Русия.

 

Същият законопроект на Сената също се очаква да съдържа предложения за укрепване на сигурността по южната граница на САЩ с Мексико.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени