Конгресът на САЩ гласува следващата седмица 17,6 милиарда долара за Израел

В документа не се споменава оказване на помощ на Киев

Американският Конгрес
Американският Конгрес

Законопроект, предоставящ 17,6 милиарда долара нова военна помощ на Израел, докато той води война срещу "Хамас", беше представен в събота в Камарата на представителите (горната камара на Конгреса) на САЩ, съобщаваРойтерс. 

 

Документът бе публикуван на сайта на члена на Камарата на представителите на САЩ Кен Калвърт (републиканец от Калифорния). Според него, САЩ по-специално трябва да отделят 4 милиарда долара за попълване на запасите от боеприпаси за системите за противоракетна отбрана Iron Dome (Железен купол) и David's Sling (Прашката на Давид) в Израел и 4,4 милиарда долара за попълване на американските запаси от оръжия, прехвърлени на Израел. В документа не се споменава оказване на помощ на Киев. 

 

Законопроектът, предложен от комисията по бюджетните кредити на Камарата, може да бъде гласуван в пълния състав на камарата през следващата седмица, каза председателят Майк Джонсън в писмо до членовете.

 

Контролираната от републиканците Камара преди това одобри 14,3 милиарда долара нова военна помощ за Израел, но с изискването за връщане на част от парите, които вече са предназначени за Службата за вътрешни приходи на САЩ.

 

Контролираният от демократите Сенат се противопостави на тази разпоредба и се очаква да разкрие законодателен пакет, който ще помогне на Израел, както и ще предостави повече военна помощ за Украйна във войната й срещу Русия.

 

Същият законопроект на Сената също се очаква да съдържа предложения за укрепване на сигурността по южната граница на САЩ с Мексико.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени