Конгресменът от Републиканската партия Клаудия Тени плаши България със санкции заради Северна Македония

Преди дни скандал предизвика изказване на заместник-помощника на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар

Клаудия Тени
Клаудия Тени Източник: Скрийншот/VoA

Налагането на санкции на България заради наложеното от нея вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз е възможен вариант, особено ако София не промени позицията си. Това заяви в интервю за македонската редакция на "Гласът на Америка" републиканският конгресмен Клаудия Тени. Преди около два месеца тя и 12 други конгресмени изпратиха на посланика ни в САЩ Тихомир Стойчев писмо, с което призовават да бъдат премахнати пречките пред еврочленството на Скопие. По думите ѝ дипломатът така и не е отговорил, което показва неуважение към Конгреса.

 

В интервюто Тени коментира и темата с нерегистрираната у нас партия ОМО "Илинден", която се обявява за политически представител на македонското малцинство: "Не одобряваме поведението на българското правителство и смятаме, че то трябва да понесе своята отговорност. Важно е то да се погрижи за това всички малцинства да бъдат третирани уважително". "Не съм сигурна дали санкциите в момента са подходящи, но те биха могли да бъдат. Това е нещо много ефективно, особено ако те продължават да създават пречки и да излъчват негативизъм спрямо Северна Македония и Албания", казва още Тени.

 

Клаудия Тени
Клаудия Тени Източник: Личен архив

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество. На сайта си тя посочва, че е била единственият американски служител на Генералното консулство на Югославия в Ню Йорк и "поддържа активни отношения със своите приятели и колеги" от мисията на разпадналата се с кървави етнически конфликти федеративна държава. Това далеч не е първото ѝ изказване в подкрепа на РСМ. Отворените данни показват, че тя има стандартния профил на консервативен политик от Републиканската партия. По време на последната си кампания тя е била сред най-крупните получатели на дарения от организации, борещи се срещу правото на аборт.

 

В същата македонска редакция на "Гласът на Америка" беше публикувано интервю със заместник-помощника на държавния секретар на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, а в сайта на въпросната македонска редакция на VoA беше написано, че посолството на САЩ в София разговаря с българските власти за правата на македонското малцинство. Ето и скрийншот от сваления скрипт от разговора с Ескобар.

Скандалният абзац в изказването на Ескобар
Скандалният абзац в изказването на Ескобар Източник: Mk.voanews

Наложи се посолството на САЩ у нас да излезе с официална позиция, че "правителството на САЩ не е повдигало споменатите малцинствени въпроси пред българското правителство. Нашите дискусии с българското правителство са фокусирани върху нашата обща визия за по-силна, по-просперираща и обединена Европа чрез интеграция на всички нейни части, включително Западните Балкани".

 

От македонската редакция на "Гласът на Америка" са поискали официална позиция от българска страна, като тя е пристигнала на 17 декември. В нея се напомня, че изискванията от националната рамка на Договора за добросъседство не са изпълнени. "Това е въпрос, който дълбоко засяга самите основи на ЕС и ценностите и принципите, върху които е изграден – като човешките права и недопускането на дискриминация", пише посланик Стойчев, като подчертава, че "България ще продължи да настоява за гаранции за правата на македонските българи".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени