Консервативният блок на Меркел регистрира срив 20 дни преди изборите 

Допитването е установило 25% подкрепа за СДП, за Зелените тя е 17 на сто, а за Свободните демократи - 13 на сто

Армин Лашет и Ангела Меркел
Армин Лашет и Ангела Меркел Източник: Flipboard

Подкрепата за консервативния блок на канцлера Ангела Меркел е спаднала до рекордно ниско ниво от 19 процента. Това показва ново социологическо допитване на Forsa, по-малко от три седмици преди парламентарните избори в Германия, докато социалдемократите (СДП) увеличиха преднината си на 6 процентни пункта, информира Ройтерс.

 

Проучването на Forsa за телевизиите RTL и n-tv е регистрирало за консервативния блок, предвождан от Армин Лашет, чиито надежди да наследи Меркел като канцлер на най-голямата икономика в Европа избледняват, спад от 2% в подкрепата спрямо предходната седмица. Това е най-ниската подкрепа, регистрирана някога за консервативния блок, ХДС на Меркел и баварския Християнсоциалния съюз.

 

Допитването е установило 25% подкрепа за СДП, за Зелените тя е 17 на сто, а за Свободните демократи - 13 на сто. Крайнолявата Лява партия, която теоретично би могла да се обедини в ляв съюз със СДП и Зелените, има подкрепата на 6% от анкетираните, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" е с 11% подкрепа.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени