Консерваторите спечелиха изборите в Полша, но ситуацията е трудна за формиране на коалиция

Рекордна избирателна активност беляза полските избори

Парламентарни избори в Полша
Парламентарни избори в Полша Източник: EPA

Управляващият блок "Обединена десница", предвождан от партията "Право и справедливост", печели най-голям дял от гласовете (36.8%) на днешните парламентарни избори в Полша. Това показва екзитпол, направен от института "Ипсос" по поръчка на полската обществена телевизия TVP.

 

Основният опозиционен блок, дясноцентриската либерална Гражданска коалиция на бившия премиер Доналд Туск, печели 31.6% и ще има около 163 депутатски места. Коалицията "Третият път" на прогресивните партии "Полша 2050" и Полската селска партия спечели 13%, преодолявайки увеличения праг от 8%, необходим за коалиции от две или повече партии да влязат в парламента. За отделните партии прагът е 5%.

 

"Новата левица" печели 8.6% (30 места), а дясната либертарианска и националистическа "Конфедерация" е с 6.2%, което ще ѝ осигури 12 места.

Националната избирателна комисия ще публикува по-късно частични резултати, а официалните резултати се очакват утре.

 

Настоящият управляващ блок, воден от дясноцентристката и консервативна "Право и справедливост", ще получи около 200 места в долната камара на парламента. Това ще бъде първият случай в полската посткомунистическа история, когато една политическа формация успява да спечели три поредни избори.

 

Но тъй като за формиране на мнозинство са необходими 231 места, това означава, че ако "Право и справедливост"иска да запази властта си, ще трябва да потърси коалиционен партньор, което може да се окаже предизвикателство на фона на силно поляризираната полска политическа сцена.

 

Правителство на малцинството също е вариант, но сегашната опозиция може да се опита сама да състави кабинет, отбелязва полската телевизия.  Проведените парламентарни избори се смятат за ключови и решаващи за бъдещите връзки с ЕС и със съседна Украйна. 

 

Сондажите сочеха, че "Право и справедливост" ще вземе най-много гласове, но може да срещне трудности в създаването на управляваща коалиция. Това може да даде шанс на опозицията, оглавена от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск.

 

Около 29 млн. души имаха право на глас, включително половин милион регистрирани гласоподаватели в чужбина. Регистрирана бе рекордно висока избирателна активност. 

 

Националната избирателна комисия на Полша съобщи, че към 17:00 ч. избирателната активност е била 57.54%. На предишните избори, проведени през 2019 г., избирателната активност към 17:00 ч. е била 45.94 %. Това е само с 5% по-ниска от най-високата избирателна активност на парламентарни избори, която е била през 1989 г. (62.7 %).

 

 

Още от "Светът"

Антъни Блинкен: Дори Съветите не произвеждаха толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва, добави държавният секретар на САЩ

Прочетете повече прочетете повече

САЩ отхвърлиха възможността Международният наказателен съд да разследва Израел

Нетаняху се опасява, че главният прокурор на МНС Карим Хан може тази седмица да издаде международни заповеди за арест за него, министъра на отбраната Йоав Галант и началника на Генералния щаб Херци Халеви

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени