Консулствата ни в Киев и Одеса се евакуират

По неофициална информация е възможно Одеса да бъде атакувана по море, а и по въздух

Войната в Киев, Украйна
Войната в Киев, Украйна Източник: Pixabay
Консулската служба при посолството на България в Киев преустановява работа, считано от днес, съобщават от мисията ни в украинската столица на страницата си във фейсбук. Всички паспорти - както български, така и украински - ще бъдат върнати по служебен път, съобщават още от посолството. По-рано Русия съобщи, че осигурява безопасно напускане на киевчани, ако иска да напуснат града.
 
Българското генерално консулство в Одеса също се евакуира. Служителите ще напуснат вероятно през границата в Модова, предаде bTV. Последните два автобуса с около 90 българи тръгват от Одеса, съпровождани от няколко цивилни коли, всички напускат Украйна.
 
По неофициална информация е възможно Одеса да бъде атакувана по море, а и по въздух. Очаква се военни части на Беларус също да се включат в руската инвазия в Украйна.
 
На границата между Украйна и Молдова има хиляди хора на опашка. Семейството на Валентина ще остане разделено - тя, дъщеря й и внучката заминават, но зетят остава. На опашката има десетки деца. Ева е тръгнала с кучето си, с което са неразделни. През този пункт по-рано през деня са излезли и български граждани, заради помощта от външното ни министерство за тях има осигурен зелен коридор.
 
И на фона на продължаващата евакуация от Украйна в района на беларуско-украинската граница започнаха преговори между делегации на Киев и Москва.
 
От генералния щаб на украинската армия твърдят, че руската офанзива е забавена във всяка една от посоките й и всички вражески атаки са отблъснати. Руската армия от своя страна твърди, че има цялостен контрол над небето на Украйна. По последна официална информация от украинска страна 352-е са цивилните жертви от началото на конфликта, сред които и 14 деца. Украинските сили твърдят, че убитите руски войници са над 5300, но този брой не се потвърждава от Москва. 
 
Междудвременно представител на украинското вътрешно министерство, цитиран от Интерфакс, съобщи, че десетки са загиналите, а стотици са ранени след руска бомбардировка над Харков. Според министерския съветник Антон Герашченко втория по големина украински град е бил обстрелян с ракети "Град".
 
"Този ужас трябва да бъде видян от целия свят" - допълни Герашченко във фейсбук пост.
 
 
Към момента няма потвърждение от руската страна за такъв удар.
 
"Глад очаква украинците в окупирани от врага територии! Жители на Мелитопол ограбват хранителния магазин на АТБ. Ще изядат всичко, което вземат там след няколко дни. Няма кой да донесе нови продукти там. Руските окупатори също няма да направят това", написа още Антон Герашченко.
 
Над 500 000 са вече бежанците, напуснали Украйна заради руската военна атака, съобщи Върховният комисариат за бежанците на ООН.   Само в Полша влезлите заради конфликта чужденци са 280 000. Близо 85 хиляди са влезлите в Унгария, 36 хиляди в Молдова, над 30 хиляди също в Румъния и Словакия. 300 души са влезли от Украйна в Беларус.

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече на площадката на АЕЦ "Козлодуй", през май започва зареждането на първите к

Премиерът Главчев припомни, че диверсификацията е дълъг процес, като той лично е участвал в разговори с "Уестингхаус" още през 2009 г. - 2010 г.

Последни новини

Най-четени