Контролът на Русия в Херсонска област се пропуква, евакуират цивилното население на фона на украинската контраофанзива

Ермак обвини Русия, че се опитва да сплаши жителите на Херсон с фалшиви информации за украински обстрел на южноокраинския град

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

Андрий Ермак, ръководител на канцеларията на украинския президент, обвини Русия в организирането на "пропагандно шоу" в окупирания град Херсон, след като руски служители заявиха, че се готвят да защитят града от предстояща украинска атака и призоваха цивилното население да бяга.

 

Освен това, Ермак обвини Русия, че се опитва да сплаши жителите на Херсон с фалшиви информации за украински обстрел на южноокраинския град.

 

Във връзка със ситуацията в Херсонска област, Михаил Подоляк, друг висш представител на украинските власти и съветник на президента Володимир Зеленски, посочи в Туитър, че "действителността може да се окаже болезнена".

 

Заключението му е във връзка с казаното от назначен от Русия служител, който заяви, че украинската армия е готова да се опита да отвоюва от руснаците град Херсон. Заместник-ръководителят на проруската окупационна администрация на региона Кирил Стремусов също така призова цивилното население да се евакуира. 

 

Херсон е най-големото селище, завзето от Москва при инвазията й в Украйна, и се намира на територията, за която военнопрестъпникът Владимир Путин заяви, че сега официално е част от състава на Русия.

 

 

"Не е минал и месец от помпозното изявление за анексирането на Херсон и тържествения концерт на Червения площад, и се стигна до това самопровъзгласилата се "градска администрация"... церемониално да се евакуира, предугаждайки украинското правосъдие. Реалността може да е болезнена, ако живееш в измислен фантастичен свят", написа  Подоляк.

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени