Корупционен скандал разтърси гръцката Нова демокрация

Бившият зам.-министър на финансите Петрос Дукас се похвали, че са спечелили изборите 2007 г. като са раздавали пари на жертвите на смъртоносните горски пожари

Гръцката "Нова демокрация"
Гръцката "Нова демокрация" Източник: Tovima

Нова демокрация изгони Петрос Дукас, кмет на Спарта и бивш заместник-министър на външните работи и финансите, съобщи "Катимерини". Вестникът коментира, че рестриктивната мярка идва след думите на политика, че управляващата партия е спечелила изборите през 2007 г., като е раздала пари на жертвите на смъртоносните горски пожари, които опустошиха района на Илия по-рано през онова лято.

 

"Последните изявления на Петрос Дукас, освен че са исторически неверни, нямат нищо общо с принципите и ценностите на Новата демокрация", се казва в изявление на Нова демокрация. "В резултат на това той беше уведомен за съответното решение за уволнение от член на партията".

 

Дукас беше заместник-министър на външните работи от 2007 до 2009 г. и заместник-министър на финансите от 2004 до 2007 г. На среща в Спарта на 2 февруари, за да се обсъди плащането на компенсации на фермерите, загубили реколтата поради скорошните слани, Дукас се похвали, че "така спечелихме изборите през 2007 г.".

 

"Слязохме [там] с чанти и компенсирахме всички, които бяха... [пострадали от пожарите]", се чува да казва той във видеото от срещата, което беше излъчено във Facebook. "Ние буквално обърнахме играта, когато изоставахме с 15% [в анкетите], щяхме да бъдем унищожени, отидохме там и с два хода обърнахме цялата игра", продължава Дукас.

 

Изгонването му е свързано с оставката на министъра на развитието на селските райони и храните Спилиос Ливанос по-рано в понеделник. Във видеозаписа на забележките на Дукас Ливанос изглежда съгласен с кмета. Дукас беше депутат до 2009 г., когато не беше включен в бюлетината за Нова демокрация поради предполагаемата му роля в скандала със замяната на земя от Ватопедския манастир.

 

Източник: News.bg

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени