Корупционна Русия - арестуваха зам.-началника на руския ГЩ за подкуп в особено големи размери

По-рано заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов и началникът на отдел "Главен личен състав" на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов бяха задържани и арестувани

Ген.-лейт. Вадим Шамарин
Ген.-лейт. Вадим Шамарин Източник: Telegram

Началникът на Главното управление за комуникации на въоръжените сили на Руската федерация и заместник-началник на Генералния щаб генерал-лейтенант Вадим Шамарин е арестуван по делото за вземане на подкуп в особено големи размери, съобщиха за РБК от 235-и гарнизонен военен съд.

 

"На 22 май Шамарин беше задържан под стража за срок от два месеца. Член част 6 от член 290 от Наказателния кодекс (подкуп)", отбеляза съдът. Част 6 на този член предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от осем до петнадесет години.

 

Преди това събеседникът на "Комерсант" в правоохранителните органи заяви, че къщата на генерала е била претърсена, след което Шамарин е бил отведен за разпит в Главното военно следствено управление къл Следствения комитет на Русия.

 

Шамарин заема поста си от 2021 година. Служи в структурите за свръзка на руската армия от 1992 г., като изминава пътя от командир на взвод за дистанционно управление на радиоцентър до началника на комуникационния център на комуникационната бригада на Далекоизточния военен окръг. Награден е с медал "Орден за заслуги към Отечеството", II степен.

 

През 2020 г. бившият заместник-началник на Генералния щаб Халил Арсланов беше арестуван по делото за измама и корупция при доставката на оборудване за въоръжените сили. Генералът беше обвинен във взимане на подкуп и два епизода на особено големи измами на обща стойност около 6,7 милиарда рубли.

 

По-рано заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов и началникът на отдел "Главен личен състав" на Министерството на отбраната генерал-лейтенант Юрий Кузнецов бяха задържани и арестувани. Те бяха обвинени във вземане на подкуп в особено големи размери (част 6 от член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация). Също така бившият командир на 58-а армия на ВС на РФ генерал-майор Иван Попов беше арестуван по дело за измама.

 

Задържанията се извършват на фона на оставката на министъра на отбраната Сергей Шойгу и назначаването на бившия първи вицепремиер Андрей Белоусов на поста му. Източник на Forbes, близък до Министерството на отбраната, нарече арестите началото на "чистка на приближените" до Шойгу.

 

На свой ред събеседниците на The Financial Times твърдят, че всичко това се случва по лична заповед на руския президент Владимир Путин, който реши да отслаби Шойгу, чиято позиция беше засилена след смъртта на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Те казват, че Путин остава притеснен, че всяка фракция в неговия елит ще придобие твърде голямо влияние и той "не е особено притеснен" от корупцията.

 

Източник: The Moscow Times

Още от "Светът"

Катастрофира кола от кортежа на президент с българско потекло, има загинал

Нейните баба и дядо ашкенази по бащина линия са емигрирали от Литва в Мексико Сити през 20-те години на миналия век, докато баба и дядо й по майчина линия са емигрaнти от Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Европейската народна партия заяви, че ще приеме унгарската партия ТИСА като част от групата си в Европейския парламент

Партията на Орбан ФИДЕС също беше част от ЕНП, но през 2021 г. пътищата на двете формации се разделиха във връзка с разногласия за състоянието на демокрацията в Унгария

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени