Кошмар за рашистите - няколко десетки хиляди украински военни се намират на подстъпите към Херсонска област

Окупационните власти вече са разпратили на жителите съобщения, в които им препоръчват спешно да се евакуират

Украински военни
Украински военни Източник: Telegram

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават да увеличават количеството на техниката, струпана на подстъпите към Херсонска област, като на линията на съприкосновение вече има няколко десетки хиляди военни.

 

"Няколко десетки хиляди (военни, бел. ред.) се намират на подстъпите към Херсонска област, както и значително количество военна техника. Имаме информация, че се струпва техника", каза заместник-ръководителя на натрапената от Москва окупационна администрация на областта Кирил Стремоусов. Той отбеляза, че контингентът на ВСУ се състои от наборни войници.

 

"Това всъщност беше последната вълна на мобилизация, която изобщо е възможна днес в Украйна", добави Стремоусов.

 

Заместник-ръководителят на Херсонска област добави също, че регионалните власти са готови да обявят прехвърлянето на жителите от десния бряг на река Днепър за евакуация, за да се ускорят процесите и да се предотвратят жертвите.

 

 Ръководителят на Николаевската областна военна администрация Виталий Ким предупреди, че обявената от окупаторите "евакуация" от Херсон би могла да е клопка. Той отбеляза, че рустанице всъщност се готвят да обстрелват временно окупирания от тях Херсон. "Познавайки руската тактика, както и това, че те копаят укрепления в района на Чаплинка за своята артилерия, имам усещането, че руснаците са готвят да обстрелват Херсон", пише в Telegram Ким. 

 

 

По-рано ръководителят на назначената от Москва администрация на Херсонска област Владимир Салдо обяви, че цивилното население от десния бряг на областта ще бъде евакуирано на левия бряг на река Днепър поради опасността от наводнения, ако бъде нанесен удар по водноелектрическата централа "Каховка".

 

Той каза също, че Украйна "струпва огромни сили в направленията Николаев и Кривой Рог". По негови думи решението за прехвърляне на жителите е продиктувано и от "създаването на мащабни отбранителни укрепления, за да може да бъде отблъснато всяко нападение".

 

В своя публикация в Telegram Стремоусов заяви, че украинските сили "скоро ще започнат офанзива срещу град Херсон". "Моля ви да приемете думите ми сериозно и да приемете, че те означават: възможно най-бърза евакуация", призова той.

 

 

Още от "Светът"

Ген. Каволи: Победата на Украйна няма да е достатъчна - Русия ще бъде заплаха в продължение на много години

Кремъл се опитва да възстанови загубите си в Украйна, за да концентрира основните си сили в западните райони на Руската федерация, заяви командващият силите на САЩ в Европа

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени