Косово обяви за персона нон грата руската журналистка Дария Асламова, задържана за шпионаж

Асламова нарече българите "нехора" в свой материал през 2021 г.

Дария Асламова
Дария Асламова Източник: Радио Комсомольская правда

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свечля каза, че руската журналистка Дария Асламова е заподозряна в шпионаж, но не разкри подробности за обвиненията. Асламова беше задържана в събота при опит да влезе от Сърбия в Северно Косово и обявена за персона нон грата. "Комсомолская правда", изданието, за което работи Асламова, съобщи, че журналистката е била освободена и се намира вече в Сърбия.

 

На страницата си във Фейсбук ръководителят на косовското министерство на вътрешните работи написа: "Много държави доказаха, че Асламова се е занимавала с шпионаж за руското военно разузнаване и че се е представяла за журналист... Опитът й да влезе в страната ни, съвпадащ с събитията в северната част на страната ясно доказват, че Русия се е присъединила към сръбската пропаганда с цел дестабилизиране на страната ни". Той публикува снимки на Асламова заедно с руския външен министър Сергей Лавров, бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин и сирийския президент Башар ал-Асад.


През юни 2021 г. тя публикува обширен репортаж от България, пълен с манипулации, лъжи и обидни квалификации за български граждани. В статията "Как превръщат България в страна на професионални русофоби" тя описва България като територия, през която НАТО минава и прави каквото си иска.

 

Асламова дава пример за български "шедьоври на самоунищожението" като например този, че "български нехора с еднакъв ентусиазъм се борят не само за събарянето на съветски паметници, но и за издигането на нови - на своите западни "приятели".

Още от "Светът"

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени