Кой сега е "руска играчка" - САЩ са настояли Украйна да си мълчи за "Северен поток 2"

В повечето случаи подобни съоръжения са стратегически проекти на Кремъл и ГЩ на руската армия

Северен поток 2
Северен поток 2 Източник: ТАСС

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън е призовала украинските власти да се въздържат от изразяване на позицията си по време на преговорите между Вашингтон и Берлин по повод газопровода "Северен поток 2", съобщи "Политико", позовавайки се на свои източници.

 

Според изданието, американски официални лица са предупредили Киев, че публичната критика на споразумението между Германия и САЩ за руския газопровод може да навреди на отношенията между САЩ и Украйна. Също така представители на Белия дом са призовали украинските власти да не обсъждат потенциалните планове на Берлин и Вашингтон с Конгреса на САЩ, пише вестникът.

 

Високопоставен източник от администрацията на Байдън е оспорил тази информация, като е отбелязал, че всъщност ситуацията била по-сложна, но е отказал да сподели подробности от разговорите между американски официални лица с техните украински колеги. Вчера медиите съобщиха, че е постигната договореност между САЩ и Германия за проекта за газопровод.

 

Газопроводът
Газопроводът "Северен поток 2" Източник: EPA

"Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на източници, пише, че това може да бъде обявено официално по-късно днес. "Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра газ годишно от руското крайбрежие през Балтийско море до Германия. САЩ активно се противопоставяхя по времето на Доналд Тръмп, но рязко омекотиха позицията и особено действията си, след като президент стана Джо Байдън.

 

Русия многократно призова да се прекрати споменаването на Северен поток 2 в контекста на всяка политизация, тъй като това било "търговски проект", изгоден както за Русия, така и за ЕС. Фактите и историята на други подобни съветски и руски проекти сочи точно обратното. Тези съоръжения в повечето случаи са стратегически проекти на Кремъл и ГЩ на руската армия - както директно си призна през 1995 г. в България тогавашният началник на Генералния щаб на руската армия Михаил Колесников. Той имаше предвид петролопроводът "Бургас-Александруполис".

 

Операторът на тръбопроводи Nord Stream 2 AG заяви, че очаква да завърши работата по полагане на тръбите до края на следващия месец.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени